Prostreno.cz

Na zažívací potíže platí čaj z bobkového listu

Co by byla rajská omáčka bez bobkového listu? Nebo snad vývar z kostí! Sušený list vavřínu je součástí mnoha lahodných receptů, ale hodí se i pro přípravu čaje. Trpíte-li na zažívací potíže, neváhejte ho povolat!

Bobkový list je bohatým zdrojem antioxidantů, vitaminu A, C, B6, železa či draslíku a má silný účinek na gastrointestinální systém. I proto se po staletí používá jako tradiční medicína (nejen) na zažívací potíže.

Při nachlazení i stresu

Je známo, že sloučeniny nalezené v tomto známém koření léčí chřipku a nachlazení, snižují hladinu oxidu uhličitého v žaludku, čím, zlepšují trávení, zároveň uklidňují syndrom dráždivého tračníku a podporují celkové zdraví střev. Je také známo, že bobkový list řídí stresové hormony, pomáhá při relaxaci i zlepšení kvality spánku.  

Kromě toho vyniká protizánětlivými vlastnostmi a v neposlední řadě chrání organismus před zánětem. A to všechno se dá vtěsnat do šálku čaje, jehož součástí je i skořice urychlující metabolismus. (Nápoj patří ke stimulátorům inzulínu, který rychlost metabolismu zvyšuje.) Z tohoto důvodu je čaj z bobkového listu vhodný i pro hubnutí. A co konkrétní příprava?

Čaj zabere jen pár minut

Budete potřebovat 1 velký nebo 2 malé bobkové listy, 1 tyčinku skořice či půl čajové lžičky skořicového prášku, 1,5 – 2 šálky vody a na dochucení citron a med (volitelné položky).

Povařte bobkový list ve vodě po dobu 5–6 minut. Hrnec odstavte ze zdroje tepla, přikryjte pokličkou a nechte louhovat 3–4 minuty. Nápoj přelijte do šálku, podle chuti dolaďte medem a citronem. Pijte vlažný až třikrát denně.

Co dalšího z bylinkové lékárny?

Na zažívací potíže se hodí i další zázraky z bylinkové říše. Při obtížích se můžete spolehnout i na fenykl, mateřídoušku, list senny, řepík lékařský, meduňku lékařskou, mátu peprnou nebo lípu srdčitou. Bobkový list však obvykle patří k těm nejúčinnějším.

Bobkový olej využijete i pro koupele

Pokud jej máte přebytek, vyrobte si bobkový olej vhodný pro dochucení pokrmů, ale i k masážím a ke koupelím (krotí bolesti svalů a kloubů). 30 listů bobkového listu zalijte 500 mililitry olivového nebo jiného rostlinného oleje. Nechte louhovat 3 týdny (občas protřepte), poté sceďte a olej uskladněte ve skleněné nádobě a hlavně v chladu.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat