Prostreno.cz

Káva s máslem je nápojem plným skvělých předností

Nejste příznivcem černé kávy? Tak si do ní zkuste dát lžičku másla. Prý budete zdravější, štíhlejší a chytřejší, říká člověk, který na tohle spojení nedá dopustit.

Za účelem zlepšení chuti lze do kávy přidat hodně věcí. Třeba mléko, cukr, skořici, med, vanilku, špetku chilli nebo kokosového oleje. Ale máslo? Ano, to prý také, což z každého šálku dělá nápoj nabitý tolika přednostmi, že bychom ho měli pít každý den. Kdo s tímhle nápadem přišel a proč je to takové terno?

Oprášení starých tradic

Dalo by se říct, že přídavek másla není zase takovou novinkou. Lidé z Himálaje, Nepálu, Etiopie, Vietnamu, Singapuru i Tibetu si ho totiž přidávají do čaje už celá staletí. Právě od nich se tak trochu inspiroval americký podnikatel a spisovatel David Asprey, kterého napadlo ochucovat si máslem kofeinový životabudič, jenž následně dostal vcelku zajímavou přezdívku – neprůstřelná káva. Jaké výhody v ní tento muž vidí?

Prevence srdečních chorob

Uvedený autor mnoha knižních publikací tvrdí, že máslová káva je bohatým zdrojem zdravých tuků, které jsou nezbytné pro zdravý růst, přičemž hrají důležitou roli v prevenci ischemické choroby srdeční, revmatoidní artritidy, chronických zánětů, rakoviny a arteriální hypertenze.

Silné kosti a dobrá krev

Není třeba zastírat, že máslo rozhodně nepatří k nízkokalorickým potravinám. Na druhou stranu ale obsahuje i cenné živiny, kupříkladu vitaminy A, D, E a K. Právě posledních ze jmenovaných je trochu opomíjený, nicméně nelze se bez něj obejít, protože pomáhá při srážlivosti krve a udržuje silné kosti.

Dávka energie pro mozkové funkce

„Otec“ a největší zastánce máslové kávy David Asprey se také domnívá, že díky tomuto nápoji budete mít zlepšené mozkové funkce a energie na rozdávání, a pokud si ho dopřejete hned po ránu, nepocítíte hlad až do odpoledních hodin. To by podle něj mělo přispět k snazšímu hubnutí, ovšem vzhledem ke kalorickému zatížení másla by se o tom dalo trochu pochybovat. Co na to říkáte, zkusíte to?

Zdroj: www.verywellhealth.com, www.healthline.com

 





Celkem 1 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat