Prostreno.cz

Zahřejte se zdravým brusinkovým čajem

Brusinky se dávají do souvislosti především s úlevou při obtížích močového ústrojí. To ale ještě neznamená, že tím jejich prospěšnost končí. Už jste je zkusili „nasadit“ jako prostředek urychlující hubnutí nebo doplněk na posílení kostí? Možná se díky nim vyhnete i zubním kazům!

Brusinky mají svoji domovinu v Severní Americe a Kanadě, kde je indiáni využívali k léčebným účelům, zejména pak k ošetřování ran způsobených jedovatými šípy. Evropané tyto plody poznali až někdy okolo 17. století, a i když si trochu stěžovali na jejich kyselejší chuť, hojně s nimi zaháněli vleklé žaludeční potíže. Dnes mají „červené borůvky“ pověst účinného přírodního prostředku na infekce močových cest, ale tím jejich pozitivní účinky teprve začínají. O těchto víte?

Zabraňují zubnímu kazu

Brusinky posilují zdraví ústní dutiny a pomáhají předcházet zánětu dásní i zubnímu plaku. Podle americké studie publikované v magazínu Journal of the Canadian Dental Association obsažené polyfenoly ve spolupráci s vitaminem C dokonce snižují pravděpodobnost kazů, takže se rozhodně vyplatí jíst je častěji.

Prospěšné pro srdce

Máte potíže s vysokým cholesterolem? Nebo snad arteriální hypertenzí? I s tím by vám brusinky možná mohly pomoci. Odborníci se shodují v tom, že díky jejich složení pomáhají pročišťovat tepny a normalizují krevní tlak. Ve vědecké profesi jsou hodně propírané i jejich protizánětlivé mechanismy, které funkcím celého kardiovaskulárního systému značně svědčí.

I něco pro kosti se najde

Tyto červené bobule jsou také skvělou přípravou na zimu a náledí, které přeje zlomeninám. Platí totiž za bohaté zprostředkovatele vápníku i vitaminu K, tudíž posilují nejen nehty, ale také kosti, jež jsou vlivem těchto živin odolnější. A to je další pádný důvod, proč je zahrnout do jídelníčku.

Pomoc při hubnutí

Už se k vám doneslo, že je jmenovaná potravina skvělým hubnoucím pomocníkem? Nabízí spoustu potřebných vitaminů, minerálů a hlavně vlákniny, která prodlužuje pocit sytosti a „dohlédne“ na pravidelné pohyby střev. Ruku k dílu přidají i přítomné třísloviny, jež zklidňují žaludeční sliznici, přičemž ji zbavují nahromaděných nečistot. A tohle všechno může při shazování nadbytečných kil výrazně pomoci…





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat