Prostreno.cz

Rady našich babiček mají stále vysokou hodnotu

Dřív nebylo všechno lepší. Ale domácí prostředky našich babiček měly cenu zlata – a pomáhají dodnes. Například proti bolestem v krku, zácpě, nevolnosti nebo potížemi se spánkem.

Naše babičky vyrostly v době, kdy neměly k dispozici tolik léků a léčebných metod jako máme my dnes. Přesto byly většinou až překvapivě zdravé a fit. Měly snad tajné domácí přípravky? Ano a některé z nich jsou dodnes lepší než ty, které seženete v lékárně.

Slaná voda proti bolestem v krku

Proti bakteriální infekci v krku je tenhle prostředek bohužel bezmocný, ale pokud vás „jen“ bolí v krku, může mít kloktání slané vody skutečně zázračné účinky. Rozpusťte jednu čajovou lžičku soli ve 200 ml vlažné vody a vyplachujte hrdlo tak dlouho, jak to jen půjde. Pozor si dejte, abyste roztok nepolkli.

Zázvor proti nevolnosti

Už po mnoho let jsou zázračné účinky zázvoru známé. V babiččině kuchyni měl svoje místo především jako prostředek proti nevolnosti. Ať už na ranní nevolnosti v těhotenství nebo na nevolnost při cestování. Šálek čaje s čerstvým kouskem zázvoru žaludek zklidní.

Sušené švestky proti zácpě

Sušené švestky jsou plné dobré vlákniny, která podporuje činnost střev, a dokáže tak vyřešit nepříjemnou zácpu. Důležitá je ale správná příprava a dávkování – namočte asi 5 až 10 sušených švestek přes noc a změklé je snězte následující ráno. Vodu, ve které byly švestky namočené, ještě klidně vypijte.

Levandule pro lepší spánek

Také se vám při vzpomínce na spaní u babičky hned vybaví vůně levandule? Usušené květy v krásných sáčcích byl totiž její lék na problémy se spánkem. A opravdu i věda mezitím přišla na to, že vůně levandule dokáže snížit krevní tlak a zpomalit srdeční tep, jednoduše dokáže tělo zklidnit. Studie z roku 2014 dokonce dokázala, že pacienti se spánkovou poruchou, kteří inhalovali levandulový olej, měli mnohem hlubší spánek.

Tymián proti kašli

Čerstvý tymián je zázračný prostředek proti kašli – a to věděly už naše babičky. Jednoduše rozmíchejte dvě čajové lžičky čerstvého koření (sušeného stačí lžička jedna) v šálku s horkou vodou. Přidejte trochu medu a tlustou šálu si omotejte kolem krku.

Zdroj: www.goodhousekeeping.com, www.lifeherbs.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat