Prostreno.cz

Ústní hygiena je opředená nespočtem mýtů

Zdravý a čistý chrup má velký vliv na celkové zdraví a kvalitu života člověka. Pokud budete zubní péči zanedbávat, nevyhnete se onemocnění dutiny ústní a v horším případě můžete o zuby přijít. Ovšem mnohdy mezi lidmi kolují i různé mýty a polopravdy o zubní péči.

Čištění zubů ihned po jídle

Hluboko zakořeněný mýtus. Čištění zubů neprodleně po jídle poškozuje chrup. Čištění po každém jídle jde totiž proti přirozeným reparačním procesům v ústech. „Sliny dokážou zázraky, ale musíte jim dát alespoň 30 minut a nekazit práci kartáčkem,“ podotýká stomatolog Radoslav Lacina. A pokud jde o pravidelnost. Ideální je čištění dvakrát denně, ale pro uspěchané platí, že lepší je jedno velmi důkladné čištění denně než dvě odbytá.

Mezizubní kartáčky jsou zbytečnost

Rozhodně to není pravda! Většina zubních kartáčků chrání zuby před bakteriemi, ale nemůže dosáhnout všech pozic zubů. Čištění mezizubním kartáčkem pomáhá dosáhnout kritických míst zubů. Dlouhá vlákna se dostanou do všech důležitých míst a mezer mezi zuby a vyčistí je jemně a bez poškození. „Při správném použití brání vzniku zápachu z úst, zubnímu kazu v mezizubních prostorech a parodontóze,“ doplňuje MUDr. Radoslav Lacina.

Sladké limonády zubům neškodí

Největší mýtus! „Sladké nápoje považuji za jednu z nejhorších věcí, které můžete konzumovat. V jednom litru limonády je obsaženo až 30 kostek cukru. Těmi nakrmíte všechny bakterie v ústech, které tvoří kazy, navíc naleptáte zubní sklovinu a zkazíte si žaludek,“ upozorňuje stomatolog Radoslav Lacina. Sladké nápoje si dopřávejte jen výjimečně a dětem je raději vůbec nepodávejte.

Každodenní používání ústní vody neublíží

Polopravda. Pravidelné používání ústní vody může poškodit chrup. Ústní voda je často (hlavně reklamou) přeceňovaná část zubní hygieny. Při správné technice čištění zubů a správném kartáčku je vlastně zbytečná. „O škodlivosti každodenního používání asi nemáme žádná data. Nicméně můj soukromý názor je, že jakékoli používání chemikálií v dutině ústní může způsobit potíže,“ doplňuje stomatolog. Ústní dutina je přirozeně osídlena bakteriemi a je velmi důležitá rovnováha mezi nimi. Jakékoli nepřirozené zasahování do této rovnováhy může způsobit potíže. A rozhodně byste neměli věřit tomu, že pokud zuby nevyčistíte kartáčkem, tak to ústní voda spasí. To je vyloženě nepravda.

Za zkažené zuby může hlavně dědičnost

Polopravda. Někdo má zuby bez jediného kazu i v dospělosti a někdo naopak má téměř všechny zuby spravované. Nejčastějším odůvodněním je dědičnost kazů v rodině. Dědičnost má ovšem vliv na kvalitu zubů jen okrajově. Určitý podíl na kvalitu chrupu má imunita a další aspekty. Na vině je opět nedostatečná ústní hygiena a špatná technika čištění. U dětí jsou na vině rodiče, kteří nedohlédnou na děti při čištění zubů. Obecně platí, že dítě zhruba do 10–12 let není samo schopno kvalitně si vyčistit zuby. Nemá ještě tak zkoordinovanou jemnou motoriku.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat