Prostreno.cz

Podzimní vitaminové bomby k dispozici zcela zdarma

Podzimní období nám nabízí obrovské množství zdravých plodů, kterými bychom se měli zásobit, pokud chceme být přes zimu zdraví a posílit naši imunitu. Řekneme vám, proč byste měli popadnout košík a zajít si na zdravou procházku, ze které si odnesete více vitaminů, než v tabletách z lékárny.

Ořechy

Ořechy jsou úžasným zdrojem omega-3 nenasycených tuků, obsahují obrovské množství antioxidantů, které pomáhají chránit tělo před buněčným poškozením, přispívajícím ke vzniku srdečních onemocnění, rakoviny a předčasného stárnutí. Kromě toho obsahují také draslík, hořčík, selen, zinek, vápník, měď a mangan. Mají také pozitivní vliv na naše střeva. Obsahují totiž hodně vlákniny. Nejeden lékařský výzkum potvrdil, že látky, které oříšky obsahují, hrají také významnou roli v prevenci stařecké demence a diabetu. Jsou však poměrně kalorické, takže je jezte pravidelně, ale v malém množství.

Rakytník

Plody rakytníku obsahují velké množství vitaminu C, A, E, F, D, K, skupiny B a rutin. Věděli jste, že pouhé dva kilogramy plodů pokryjí téměř roční spotřebu vitaminů C a A? Kromě toho obsahuje také hořčík, železo, síru, bór a titan, pektiny, třísloviny, flavonoidy a organické kyseliny. Sušené i čerstvé plody rakytníku pomáhají léčit oční potíže všeho druhu. Dužinu či olej z rakytníku lze využít jako tinkturu k léčbě drobných poranění. Jeho konzumace pomáhá předcházet vzniku žaludečních vředů, dny a revmatu. Působí i jako kvalitní antisklerotikum a analgetikum, tedy tlumí bolest.

Šípek

Šípky, podobně jako rakytník, ukrývají spoustu účinných látek. Obsahují vysoký podíl vitaminu C, vitamin A a vitaminy skupiny B. Mimo jiných například lykpen, což je antioxidant, který výrazně snižuje riziko rakoviny a srdečního infarktu. Šípek významně posiluje náš imunitní systém, funkci ledvin a pomáhá při léčbě akutních onemocnění, kterými trpíme zejména v přechodových obdobích, jako je chřipka, nachlazení atp. A věděli jste, že i na šípcích si lze pochutnat rovnou z keře? Stačí jej utrhnout, a malou dírkou, která zůstane po stopce, vysát sladkou dužinu. Nejezte však semínka! Ty jsou díky malým chloupkům dost dráždivá.

Jeřabiny

Upozorňovali vás rodiče, když jste byli malí, že jeřabiny jsou jedovaté? Tak teď už se bát nemusíte. V podstatě všechny druhy u nás rostoucích jeřabin, jsou jedlé, není ale dobré jíst je syrové. Ideální jsou například pro přípravu marmelád nebo sirupů. A proč jíst jeřabiny? Především pro vysoký obsah vitaminu C. Jeřabiny mají však také mírně projímavé a močopudné účinky. Dovedou například rozpouštět dokonce i písek v močových cestách. Tyto malé oranžové plody bychom měli konzumovat při nachlazení nebo jako prevenci proti revmatu. A nemusíte se bát, že by vám jakkoli pozměnily figuru. Jeřabiny jsou totiž nízkokalorické. Jsou tedy skvělým doplňkem redukčních diet.

Zdroj: www.healthtips.com, www.goodhousekeeping.com





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat