Prostreno.cz

Četnost mytí vlasů vychází z jejich typu

Jednou týdně, dvakrát nebo snad denně? Kolik mytí vlasy „snesou“? Záleží na jejich typu. A vlastně i na místě vašeho bydliště.

Mytí vlasů? To je věda! Když se provádí moc často, bývá hříva křehká a náchylná k poškození. V opačném případě, tedy když jsou mezi mycími cykly delší prodlevy, mohou být kadeře mastné, špinavé a jako bez života. Najít mezi tím dokonalou rovnováhu je tedy vcelku oříšek. A existuje tu vůbec nějaká ideální frekvence?

Pravidla, která se mohou porušovat

„Je v pořádku vydržet několik dní bez šamponu,“ stojí si za svým profesionální kadeřnice a zakladatelka kalifornského řetězce salonů Alli Webb. Ta také upozorňuje na to, že tento produkt jakožto emulgátor připravuje vlasy o kožní maz i potřebné oleje, které jim poskytují hydrataci i ochrannou bariéru. Ovšem co když zrovna vám příroda nadělila korunu krásy, která má kožního mazu až příliš? Pak zřejmě dostáváte čestnou výjimku.

„Jestli máte přirozeně mastnou pokožku hlavy, pak je každodenní mytí opravdu nutné. A nepřináší žádná rizika. Stejně tak v případě, že denně cvičíte nebo žijete v místě s velkou vlhkostí. V takových situacích je častější očista skutečně užitečná, “ doplňuje jmenovaná kadeřnice. Co dalšího se ještě musí brát v potaz?

Rovné, nebo vlnité? Jiný typ, jiné potřeby

„Hodně záleží na vašem typu vlasů, protože každá struktura vyžaduje jiné zacházení. Obecně lze říct, že kudrnaté či vlnité vlasy vydrží i bez mytí déle v kondici. Tedy alespoň proti těm rovným a jemným, které se prostě ušpiní snáz,“ vysvětluje Alli Webb s tím, že někdy stačí i pouhý zásah čisté vody a šampon ani není potřeba. Co je ale nutností, to je obezřetnost s následnou péčí.

Když je moc horko

„Ať už se jedná o fénování, žehlení nebo jinou tepelnou úpravu, před samotným procesem byste nikdy neměli zapomínat na ochrannou kosmetiku, která vlasy chrání před ztrátou vlhkosti a zároveň podpoří vyhlazení vláken. Tyto přípravky jsou pro hřívu to samé, jako opalovací krém pro pokožku,“ zdůrazňuje Alli Webb.





Celkem 1 komentářů

Ondra.krbal@seznam.cz
17.05.2022

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat