Prostreno.cz

Konzumace syrových potravin může přivodit otravu

Podle archeologů se vaří od té doby, co člověk užívá oheň. Díky tepelné úpravě je jídlo lépe stravitelné a zdravotně nezávadné. Jenže někdy chutě zvítězí nad zdravým rozumem. Co se stane, když neodoláte a dáte si syrovou bramboru nebo párek?

Každý ví, že konzumace syrového masa a vajec je tak trochu risk. Pro představu, syrové hovězí maso, ze kterého se připravuje tatarský biftek, může být na povrchu kontaminováno bakteriemi salmonely nebo listérie. A stejně to platí i u vajec. Proto se u potravin doporučuje tepelná úprava, a to aspoň pět minut při 75 °C. Maso a vejce však nejsou to jediné, co i vám může v syrovém stavu způsobit zdravotní potíže. Na co dalšího si dávat pozor?

Brambory

Syrové brambory stojí za nadýmáním a nežádoucími gastrointestinálními účinky, neboť brambory obsahují škroby, které jsou odolné vůči trávení. (Vaření brambor tyto škroby úspěšně rozkládá.) Ještě horší je, že pokud čerstvé brambory stráví dlouhou dobu na teplém nebo vlhkém místě, mohou zezelenat a produkovat toxin zvaný solanin. Ten v těle vyvolává stav podobný otravě. Při výskytu zelených flíčků se takových brambor okamžitě zbavte!

Fazole

Červené fazole jsou plné bílkovin, vlákniny a antioxidantů, ale jejich konzumace v syrovém stavu žaludku dobře neudělá. Skrývá se v nich toxin fytohemaglutinin, který, stejně jako v případě solaninu u brambor, může způsobit otravu. Proto se vždy ujistěte se, že fazole vaříte nejméně deset minut.

Párky

Párky. Jen je vytáhnete z obalu a vložíte do rohlíku. Chyba! Ačkoli bývají předvařené, i párky jsou v některých případech kontaminovány bakteriemi listérie, které lze zabít pouze opětovným ohřátím.

Jádra meruněk

V meruňkových jádrech se přirozeně vyskytuje sloučenina nazývaná amygdalin, která se po požití jader přeměňuje na kyanid. A stejně to funguje i jablíček, broskví, hrušek, manga, třešní nebo švestek.

Mouka

Tepelně neopracovaná mouka. „A to někdo jí,“ říkáte si? Tak cíleně určitě ne. Jenže když zaděláte těsto na rohlíky, chleba, koláče či koblihy, většinou vám to nedá a ochutnáte ho. Co když je málo sladké, nebo slané, že? První riziko představuje syrové vejce, to druhé právě zmiňovaná mouka, která během své cesty od stonku pšenice k polici v supermarketu pravděpodobně přišla do styku s  patogeny, jako je  E. coli. Ta svoji přítomnost dává najevo horečkou, bolestmi břicha, průjmem, hlenem a krví ve stolici, ale také nadměrnou únavou a zvracením. Za předpokladu, že dorazí až do ledvin, objevují se bolesti zad.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat