Prostreno.cz

Kiwi pozitivně ovlivňuje psychickou pohodu

V poslední době je dobrých zpráv čím dál méně, což se odráží na stavu psychiky mnoha lidí. I vy chraňte svoje duševní zdraví a každý den si dejte kiwi. Zahrne vás láskyplnou péčí. Tak velkou, že se postará o dobrou náladu a energii. Nebo snad nechcete mít jednoho nebo druhého na rozdávání?

Kiwi je ovoce pocházející z Číny. Konkrétně jde o plod keřovité liány aktinidie lahodné, který obsahuje velké množství vitaminů a minerálů. Velký je asi jako slepičí vejce, má hnědou a chlupatou slupku a zelenou dužinu. Obdivuhodně je, že se z jednoho stromku sklidí až 200 kilogramů těchto lahodných a šťavnatých plodů plných zdraví. Kiwi ale šokuje i jinak.

Nabídka, která se neodmítá

100 gramů této dobroty dodá organismu 92,7 miligramů céčka. Uvedený nesmírně důležitý vitamin podporuje tvorbu kolagenu, posiluje obranyschopnost, působí jako antioxidant a je součástí mnoha dalších biochemických reakcích. Už jen tohle je báječné. Další vedlejší efekt však uvítáte s otevřenou náručí. Lidé, kteří na svůj stůl pravidelně přidávají zlaté kiwi, bývají šťastnější. V jakém smyslu?

Vitální po všech stránkách

Žluté kiwi. Jeho chuť a vůně je lehce medová, oproti svému zelenému bratrovi má měkčí slupku, takže se dá jíst bez loupání. Barva dužiny je zlatavě-žlutá. Nová studie, kterou uveřejnil časopis Nutrients, potvrdila, že konzumace dvou kusů těchto Sun Gold kiwi denně má pozitivní vliv na hladinu energie a celkovou pohodu člověka. Výzkumníci přitom pozorovali stravovací návyky dobrovolníků po dobu 4 týdnů. A ano, hlavní roli v tom hraje staré známé céčko.

Lékárna versus obchod

„Tato studie zdůrazňuje, jak může být prospěšné získávání živin z potravinových zdrojů - a v některých případech dokonce výhodnější než získávání živin z potravinových doplňků,“ nechala se slyšet Brittany Scanniello, dietetička z Colorada s tím, že zatímco zelená odrůda kiwi je samozřejmě vynikajícím zdrojem vitaminu C, ta žlutá ji v tomhle směru převyšuje.

Máte-li tedy na výběr, v obchodě mějte šťastnější ruku a suňte do sebe céčko s pomocí žluté odrůdy. Při nízkých hladinách tohoto vitaminu lze očekávat zhoršení psychiky, depresivní nálady, poruchy spánku a neschopnost se soustředit.

Další zdroje dobré nálady

Pokud kiwi nemáte rádi, nebo jste na něj alergičtí, vězte, že nejsou jediným jídlem, které patří k bohatým zdrojům vitaminu C, vlákniny a dalších důležitých živin. Pochutnat si můžete třeba na brokolici, pomerančích či grapefruitech. S náladou, energií a celkovou pohodou také dělá zázraky kvalitní spánek, dostatečný pitný režim, omezení alkoholu nebo meditace.

Zdroj: www.eatthis.com, www.psychologytoday.com





Celkem 1 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat