Prostreno.cz

Dlouhé podzimní večery využijte k manuálním činnostem

Pokud jste dosud po večerech pouze sledovali blikající obrazovky televizorů, je nejvyšší čas něco s tím udělat. Manuální činnost je totiž prospěšná nejen našemu fyzickému zdraví, ve smyslu podpory hrubé i jemné motoriky, ale je pro nás přínosem také po psychické stránce. Manuální činnost zbavuje úzkosti a stresu, snižuje depresi a dokonce zpomaluje nástup demence.

Uvolnění ve smyčce

Celé kouzlo tkví v jednoduchých a rytmicky se opakujících pohybech. Při manuálních činnostech jako je pletení, háčkování, paličkování, nebo i okopávání zahrádky, zklidníte především svůj mozek. Ne náhodou se ruční práce využívá jako forma léčebné metody, dokonce i v centrech pro pacienty léčící se ze závislosti nebo s psychickými poruchami.  Ruční práce nejsou jen pro dospělé, u dětí jakákoli manuální činnost výrazně zlepšuje motorický výkon, ale i schopnost soustředění.

Prevence demence a alzheimera

Činnosti, při kterých se lidé učí zručnosti, mají pozitivní vliv také na lidi trpící depresemi, úzkostmi, nespavostí nebo demencí. Z průzkumů, které souvisí s vlivem manuální činnosti na vývoj těchto chorob, vyplývá, že tací, kteří se věnují nějaké ruční práci, vykazují mnohem nižší pravděpodobnost onemocnění demencí či Alzheimerovou chorobou.

Deprese

V Británii proběhl test, který se zaměřoval na zjištění vlivu pletení na celkový stav pacientů trpících depresemi. V naprosté většině se při činnostech jako je pletení a háčkování cítili velice spokojeně a dokázali se oprostit od negativních psychických dojmů, které jejich život prakticky neustále provází.

Artritida

Pletení a jiné ruční práce mají pozitivní účinky i na klouby postižené artritidou. Častý pohyb je při léčbě revmatoidních onemocnění nutností. Udržení končetin v pravidelném pohybu, může nemocnému výrazně pomoci ke zmírnění chronické bolesti.

Zahání zlozvyky

Drobné ruční práce jsou skvělým pomocníkem při odvykacích kúrách. Snažíte-li se na příklad přestat kouřit, popadněte pletací jehlice a vzhůru do práce! Princip pomoci je jednoduchý. Činnost prostě nutí člověka soustředit se na něco jiného.





Celkem 0 komentářů

Tip na oběd

Více tipů

Pizza šneci

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat