Prostreno.cz

Efektní umělá barviva se zdravotním rizikem

Průmyslové potravinářské barvy jsou všude kolem nás. Do jaké míry ohrožují zdraví a proč si dát pozor i na pomeranče? Zůstaňte ve střehu!

Kolorterapie čili léčba barvami může tělo zbavit duševní, citové, metabolické či fyzické poruchy. Barvy zkrátka ovlivňují naše chování, náladu i zdraví. Věděli jste třeba, že taková modrá umí z těla vyloučit kyselinu močovou, která má za následek vznik onemocnění zvaného dna? Jenže nic není jenom černé nebo bílé. Umělá barviva přidávaná do mnoha různých potravin sice působí efektně, ale skrývají v sobě jistá rizika.

Vyplatí se riskovat?

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (Food and Drug Administration) uvádí, že když se to se schválenými barevnými přísadami nepřehání, riziko újmy je vzácné, nicméně někteří spotřebitelé se přesto potencionálních rizik obávají, neboť znají výsledky testů prováděných na zvířatech. Pravda je taková, že někteří odborníci, ke kterým patří i výživový poradce celebrit a zároveň člen Americké asociace integrované medicíny (AAIM) Jayson Calton, varují před konkrétními odstíny.

Citronová červeň

Citronová červeň (E121), která se s oblibou přidává do kůry pomerančů z důvodu, aby tohle ovoce mělo jasnější barvu, způsobuje nádory močového měchýře. Když si tedy pomerančovou kůru nastrouháte a přidáte ji třeba do dezertu, dostanete do svého těla víc, než byste si přáli.

Brilantní modř

Brilantní modř označená jako E133 se spojuje s rakovinou mozku. Ačkoli si říkáte, že jste ji neviděli ani nepamatujete, můžete se mýlit. E133 se nachází v cukrovinkách, krmivech pro zvířata, cereáliích a takových těch oblíbených sportovních nápojů, od nichž očekáváte, že vám po fyzickém výkonu doplní potřebné minerály.

Třešnově červená

Třešňově červená (E127) neboli erythrosin je běžnou součástí kosmetiky, léků i potravin, kupříkladu zmrzliny, pekárenských výrobků, cukrovinek a dalších dobrot. Podle všeho způsobuje nádory imunitního systému. Ani o tohle člověk nestojí!

Žlutá

Potravinářská žluť tartrazin (E102) přidávaná o pečiva, želatinových dezertů i krmiv pro domácí zvířata taky není bez viny. Výše uvedený odborník apeluje, že obsahuje rakovinotvorné sloučeniny, stejně jako žlutooranžové barvivo E110.

Z tohoto pohledu to vypadá, že je moudré se průmyslovým potravinářským barvám zcela vyhýbat. Děláte si starosti, jak ozdobíte vánoční perníčky? Barevně si lze pomoci ovocem (byť mraženým) podlitým trochou vody. Taková červená se získává z červené řepy nebo ostružin. K modré se zase dopracujete tak, že odšťavníte listy červeného zelí a do šťávy přidáte špetku jedlé sody.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat