Prostreno.cz

S kupovaným ovocem a zeleninou si nosíte domů i pesticidy

Máte dnes chuť na salát, takže jste si koupili okurku, pár rajčat a hlávkový salát? Pokud tyto potraviny důkladně neumyjete, společně s nimi sníte i 30 různých druhů pesticidů. Ne, to vážně není vtip!

Nechcete své tělo zbytečně vystavovat škodlivým a nebezpečným látkám? Pak byste asi měli věnovat větší pozornost potravinám, které si nosíte z obchodu. Nebo si snad myslíte, že lesklé ovoce ani nablýskaná zelenina nemá co skrývat? Omyl. Vítejte ve světě plném nemilých překvapení!

Víte, co jíte?

Pesticid je přípravek primárně určený k tlumení chorob rostlin, hubení plevelů a likvidaci živočišných škůdců. Protože je většinou na chemické bázi, bývá jeho vliv na ekosystém i zdraví člověka značně nepříznivý. Poznatky laboratorních studií naznačují, že mnohé běžně využívané pesticidy mohou zvyšovat riziko leukemie i Parkinsonovy choroby, způsobit poškození nervové soustavy, oslabit imunitní systém nebo ohrozit schopnost reprodukce. Jste přesvědčení o tom, že s tímhle nemůžete mít nic společného? Ale to se pletete.

Pro optimismus není prostor

Ze zjištění organizace Pesticide Action Network Europe, která dlouhodobě analyzovala data Evropské agentury pro bezpečnost potravin, jednoznačně vyplývá, že obyvatelé Evropské unie jsou při nákupu ovoce a zeleniny vystaveni až 30 druhům různých pesticidů.

„Nejvyšší hladina těchto toxických chemikálií byla prokázána v hlávkovém salátu, dále pak na rajčatech, okurkách, jablkách, broskvích a hroznovém víně," uvádějí zástupci výše jmenované agentury v tiskové zprávě. Kdykoli tedy v supermarketu vezmete do dlaní lesklé plody, které budí dojem naprosté nezávadnosti, jako byste ponořili ruce do barelu s pesticidy. Ale jak se jich zbavit? Toť otázka.

Ocet nabízí pomoc

Alfou i omegou je pochopitelně očista. Stačí ale tu zmíněnou okurku nebo salát jednoduše opláchnout vodou a tím to hasne? Rozhodně ne, upozorňují odborníci. Podle nich byste měli ovoce i zeleninu ponořit alespoň na půl hodiny do roztoku, který se skládá ze čtyř dílů vody a jednoho dílu bílého (popřípadě jablečného) octa. Po uplynutí stanovené doby se doporučuje jednotlivé kusy  jemně vydrhnout ještě hrubou stranou houbičky a teprve poté je strčit pod silnější proud vody.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat