Prostreno.cz

Zbytečné prohřešky podporující ucpávání pórů

Máte pocit, že jsou vaše póry větší a větší? Možná začínají být ucpané, což jste si mohli zavinit vy sami. Třeba tím, že nečistíte mobilní telefon, kouříte a dotýkáte se obličeje až příliš.

Póry jsou přirozenou a hlavně potřebnou součástí pokožky, protože plní důležité funkce. Skrze ně pleť dýchá a vylučuje maz, škodliviny, nečistoty i odumřelé kožní buňky. Také jimi přijímá výživné látky z používaných kosmetických produktů. Velikost pórů určují v první řadě geny, ovšem ovlivňuje ji také věk a hlavně životní styl. A tím se pomalu dostáváme ke špatným návykům, kterými ty své zbytečně ucpáváte a tím i rozšiřujete, čím zase narůstá riziko akné, vyrážek a dalších „radostí“. Jaké hříchy nezůstanou bez následků?

Obličej je místo, na které se nesahá

„Váš obličej je jednou z osmi částí těla, na kterou byste neměli zbytečně sahat. Časté dotýkání během dne a tření o pokožku podporuje přenos nečistot, bakterií, virů, alergenů a olejů, které uvíznou v pórech, což má na ně pochopitelně špatný vliv,“ vysvětluje newyorský dermatolog Joshua Zeichner. Ten také dodává, že dotek neumytou rukou podstatně zvyšuje i pravděpodobnost zánětů.

Telefon jako nepřítel? Kupodivu ano

Jak často čistíte svůj mobilní telefon, který si při každém hovoru přikládáte na tvář? I tohle je v souvislosti se zdravou a krásnou pletí dost zásadní otázka.

„Vědecké studie neustále dokazují, že se na displeji běžně používaného mobilního telefonu vyskytuje celá řada choroboplodných zárodků. Pokud ho jeho uživatel pravidelně neošetřuje antibakteriálními přípravky, může si je jeho prostřednictvím přenášet na kůži, čímž si ucpává póry a přispívá k rozvoji akné a infekcí,“ upozorňuje další odborník, tentokrát dermatolog z amerického Texasu Ted Lain.

Kouření. I ono je kámen úrazu

Náklonnost k tabákovým výrobkům má na vizáž doslova devastující účinky. Nikotin okrádá kůži o kyslík i pečující látky zodpovědné za pružnost a pevnost tkání. Každá cigareta také zpomaluje regenerační procesy a snižuje schopnost těla odvádět škodliviny. Podle studie, jejíž závěry publikoval magazín Dermato-Endocrinology, kouření rovněž ucpává póry a výrazně zhoršuje onemocnění, jako je například psoriáza nebo rosacea.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat