Prostreno.cz

Horká čokoláda prospívá zdraví i duši

Věděli jste, že horká čokoláda je zdravá? A nemyslíme tím, že tím nejsladším způsobem dokáže pohladit vaši duši.

Horkou čokoládu milujeme! A úžasné je, že odteď už to nemusí být jen tajný, sladký hřích. Ovšem pod jednou podmínkou: Kakaové boby musíte konzumovat v jejich co možná nejčistší podobě.

Kakao indiánů

Že je kakao zdravé, zjistili vědci, když navštívili indiány kmene Guna. Ti žijí na severovýchodním atlantickém pobřeží Panamy. Tamní obyvatelé jsou výjimečně zdraví, přičemž jim k tomu pomáhá zvýšený příjem kakaa. Pijí až pět šálků denně speciální směsi, kterou si vymysleli. Jejich horká čokoláda se skládá z čerstvě umletých kakaových bobů s rozmixovaným banánem, který nápoj příjemně osladí. Čisté kakao je totiž relativně hořké. Epikatechin je přírodní látka obsažená v kakau, která pravděpodobně chrání obyvatele národa Guna před mnohými nemocemi.

Kakaové boby jako superpotravina

Kakao obsahuje více než 300 účinných látek, které jsou extrémně zdravé a mnohostranně účinné. Patří k nim minerální látky, nenasycené mastné kyseliny nebo druhotné rostlinné látky. Čisté kakao působí prokazatelně na snížení krevního tlaku a je dobrou volbou především ráno nebo po obědě na dodání energie, protože vysoký obsah hořčíku působí proti únavě.

Jak na čisté kakao

Aby mělo kakao pozitivní vliv na vaše zdraví, je nutné konzumovat opravdu pouze jeho čistou formu. Nemusí to ale znamenat, že budete pít hořkou variantu. Existují na trhu i takové, jejichž hořkost není tak intenzivní, a proto jsou na začátek nejvhodnější. Myslete ovšem na to, že abyste mohli využívat jeho přednosti maximálně, neměli byste ho používat v kombinaci s cukrem nebo mlékem. Chuť můžete dodat medem, skořicí, vanilkou nebo chilli.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4696435/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat