Prostreno.cz

Imunitu posílí doma připravený čaj z oregana

Je podobné majoránce, má příjemně kořeněnou vůni a jedná se o typickou bylinku středomořské kuchyně, která patří na pizzu i do provensálského koření. Ano, to je oregano! Využíváte jeho sílu i při posilování obranyschopnosti organismu?

Rok 2020 je jiný než všechny ostatní. Vinou pandemie koronaviru je hlavním tématem dobrá imunita a s ní spojené účinky superpotravin, fyzického cvičení a obecně zdravého životního stylu. A ten jednoznačně začíná v kuchyni. I v té vaší.

Dochucovadlo se silnými léčivými účinky

Koření a byliny se totiž již dlouho považují za zázraky přírody, které přispívají k funkční obranyschopnosti těla. A vůbec nejde o nějaké exotické druhy. Staré a známé oregano, které v řecké mytologii symbolizovalo štěstí, do této léčivé skupiny patří, oplývá totiž živinami, včetně antioxidantů, které odvádějí infekce a posilují tělo v boji proti chorobám.

Podle mnoha studií má jeden gram oregana asi 42krát více antioxidačních vlastností než jablka. Studie publikovaná v časopise Journal of Nutrition zároveň poukázala na skutečnost, že konzumace oregana skutečně může značně přispět k celkovému příjmu rostlinných antioxidantů a že je tato bylinka jedním z nejlepších zdrojů antioxidačních látek. Pochopitelně, že si sušené oregano můžete přidávat do nejrůznějších jídel, ale přijímejte ho i ve formě čaje!

Bleskově připravený nápoj zdraví

Budete potřebovat 1 čajovou lžičku drogy, 1 šálek horké vody, ½ lžičky medu a ½ lžičky citronové šťávy. Oregano povařte v horké vodě asi tak 4 minuty, odstavte, nechte 15 minut louhovat a nápoj přeceďte. Čaj, podávaný ideálně každý den po šálku, dochuťte citronem a medem.

Do vody, prosím!

Kromě posílené imunity se dočkáte protizánětlivých účinků, úlevy od zánětů a bolestí v krku. Oregano také usnadňuje vykašlávání, upravuje trávení, má pozitivní vliv na nervový systém, proto se mu také říká „dobrá mysl“, dále tlumí svalové křeče, zlepšuje krevní oběh nebo mírní menstruační křeče. Oregano je častou a velmi dobrou přísadou do bylinných koupelí, protože posiluje celý organismus.

Máte-li na takovou relaxační o ozdravnou lázeň chuť, 300 gramů sušené bylinky zalijte vroucí vodou, zakryjte, nechte 30 minut stát a sceďte do vany s horkou vodou. Odpočívejte 15 až 20 minut.

Zdroj: www.firstaid.com, www.herbslife.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat