Prostreno.cz

S pomocí bylinek a koření rozproudíte krev v žilách

Je vám pořád zima? Asi je to tím, že konzumujete málo rozmarýnu nebo kurkumy. A jak si z kajenského pepře připravit domácí zahřívací mastičku?

Jedno staré úsloví praví, že studené ruce, upřímné srdce. Podle názoru odborníků však ustavičně chladné končetiny nesignalizují ryzí charakter, nýbrž narušený krevní oběh. Příčinou však klidně může být také anémie, syndrom chronické únavy, diabetes, hypotyreóza, revmatismus nebo slabá imunita. Jenže jak se konečně zahřát, když nepomáhá tlustá deka ani dvoje ponožky? Sáhněte do domácích zásob. Které poklady pomohou?

Kajenský pepř

Kajenský pepř je celosvětově oblíbené koření, na něž nedají dopustit kuchaři ani lidoví léčitelé. Je prokázáno, že tlumí nejrůznější bolesti a zastavuje nadměrné padání vlasů, zatímco pomáhá na astma i problémy s trávením. Díky obsaženému alkaloidu kapsaicinu zlepšuje průtok krve, čímž rozehřívá i ty největší zimomřivce. Pokud si ho nechcete přidávat do jídel, přímo se nabízí jeho promíchání s olivovým olejem. Tohle masážní pomazání zafunguje jako teplý obklad!

Rozmarýn

Výčet pozitiv rozmarýnu vůbec není skromný. Četné vědecké studie se shodují v tom, že rostlina pocházející ze středomořského pobřeží uklidňuje zanícené svalové tkáně, posiluje nervovou soustavu, normalizuje tlak a významně podporuje paměť. Rozmarýn zároveň zahání nespavost, ulevuje od břišních křečí a odstraňuje pocit chladu v končetinách. To je mnoho důvodů k přípravě rozmarýnového čaje, nemyslíte?

Kurkuma

V kurkumě neboli indickém šafránu je ukryto mnoho účinných složek, nicméně nejčastěji se hovoří o magické sloučenině zvané kurkumin. Ta kromě toho, že spolehlivě likviduje všemožné parazity a prospívá trávení, také stimuluje oběhovou soustavu, takže jednoho hezky zahřeje. Sluší se dodat, že kurkuma rovněž podstatně snižuje riziko krevních sraženin a tiší nevolnost, přičemž působí proti zánětům, rakovině i vysokém cholesterolu.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat