Prostreno.cz

Vánoční nebezpečí zhmotněné v plné ledničce

Otevírací doby obchodů se mění ze dne na den a do toho jsou Vánoce. Vaše lednička praská ve švech, což pro vaši figuru a vůli není moc dobrá zpráva. Lze pokušením, která máte neustále na očích, nějak odolat?

Dostatek jídla poskytuje pocit komfortu a bezpečí. Kromě hladu potraviny krotí i splíny, neboť pomáhají produkovat endorfiny, které mají uklidňující účinky. Jenže v čase Vánoc je příliš snadné vyměnit zdravé jídlo za tučné a sladké cukrovinky, vaječné a oříškové likéry, tvrdý alkohol, který představuje jen prázdné kalorie, pečivo z bílé mouky bez výživných látek, jako jsou bílkoviny nebo vláknina, a jiné tradiční gurmánské symboly nejkrásnějších svátků v roce.

Mít stálý přístup k lákadlům, která jsou na dosah ruky, je velmi náročné nejen na psychiku. Navíc s ohledem na extrémně neobvyklé okolnosti, ve kterých se momentálně nacházíme, je to všechno ještě o něco těžší. Víte, jak ledničce odolat?

Snažte se vést normální život

Hubnout pochopitelně nemusíte, jen se udržujte aspoň v nějakém režimu a obvyklé stravovací rutině. Jídlo jezte v časech jako dřív, soustřeďte se na menší porce podávané vícekrát denně, nevynechávejte svačiny a předcházejte tak hladu, chutím na sladké i výkyvům krevního cukru.

V ledničce mějte i zdravé potraviny, mléčné výrobky (maximálně 3 % tuku) kuřecí maso a podobně. Bude vám líto všechno tohle vyhodit kvůli končící době spotřeby, takže si ze zásob vždy něco uvaříte a zároveň předejdete výmluvám typu „nic tu nemám, takže jiná možnost není“. Také se držte pravidla „méně pečení, více kuchtění“. Cukroví už máte, nebo ještě nějaké plánujete, není potřeba ládovat se ke snídani plnými buchtami nebo koláči.

Trvejte na večeři

Poslední jídlo dne rozhodně nevynechávejte, sejděte se jako rodina, hezky prostřete a společně se najezte. (Poslední větší jídlo jezte 2 až 3 hodiny předtím, než jdete spát.) Na složení večeře závisí zdravý spánek. Vhodné je krůtí maso, libové hovězí maso, ryby, vejce, košťálová zelenina, zeleninové krémy a lehké vývary, saláty i celozrnné obiloviny, kupříkladu hnědá rýže nebo quinoa. Noční nájezdy na ledničku díky pocitu sytosti nehrozí!

Zůstávejte fyzicky aktivní

Na běhání několika kilometrů denně v čase Vánoc má čas jen málokdo. Přípravy jsou náročné a s tou energií to taky není tak horké, nicméně krátké cvičení (30 minut tři až pětkrát týdně), třeba podle fitness koučů na internetu, vám pomůže předcházet přibývání na váze. Zároveň zvýšíte svoji psychickou odolnost. A pozor, počítá se i chůze, úklid, tanec, práce okolo domu a podobně.

Vyznejte se v sobě

V ledničce vidíte tohle a tamto, pokušení je veliké. Co můžete, to zakryjte pokličkami, fóliemi či sáčky. Pokaždé, když vás touha donutí něco si uždibnout, položte si otázku. „Mám hlad, nebo jen chuť? A chci něco teplého, studeného, sladkého, slaného, křupavého?“ Rozeznejte, co skutečně chcete a dopřejte si to (ideálně v menší míře). Skutečné uspokojení touhy vám pravděpodobně zabrání v návratu k dalšímu mlsání.

Zdroj: www.fitnessmag.com, www.healthline.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat