Prostreno.cz

Kofein škodí kostem

Dát si ke kávě cigaretku? Pro vyznavače nikotinu naprostá klasika, pro kosti bohužel takřka smrtelná kombinace. A jak s tím vším souvisí prášek na ředění krve?

Teploty klesají a meteorologové varováními před ledovkou ani v nejmenším nešetří. Přichází zatěžkávací zkouška pro náš pohybový aparát! Někdy totiž stačí i malé uklouznutí a velká zlomenina může být na světě. Když už jsme u toho, víte, co všechno vám oslabuje kosti a zvyšuje riziko bolestivých fraktur?

Káva jako nepřítel

Káva je oblíbeným nápojem i vzpruhou, která dobíjí baterky mnohým z nás. Je také hned po ropě druhou nejobchodovanější komoditou na světě, přičemž denně se vypije více než dvě miliardy šálků. Aromatický stimulant, jehož první stopy sahají do 14. století, je v posledních letech skloňován se stabilnější emoční pohodou, svižnější mozkovou aktivitou, snadnějším hubnutím i menším rizikem diabetu. Má však i svou temnou stránku. Odborníci na základě četných studií poukazují na skutečnost, že obsažený kofein snižuje schopnost těla absorbovat vápník, který je pro zdraví kostí zásadní.

Užívání prášků si vybere svou daň

Kortikoidy, antiepileptika, imunosupresiva nebo léky na ředění krve. Jde o naprosto běžné farmaceutické medikamenty, které lékaři předepisují často. Jen nízké procento pacientů si však přečte jejich příbalový leták a nastuduje možné vedlejší účinky. Poznatky nedávné studie publikované v akademickém žurnálu American Journal of Medicine naznačují, že dlouhodobá konzumace jmenovaných léčiv přispívá k úbytku kostní hmoty a zvyšuje pravděpodobnost osteoporózy. To asi není informace, která by kdovíjak potěšila…

Hrozba v podobě kouření

Asi není třeba připomínat, že kouření je smrtelný zlozvyk. Každá cigareta totiž doslova zaplaví organismus škodlivými volnými radikály, které mimo jiné oslabují kosti. Podle Světové zdravotnické organizace lze zhruba jednu z osmi zlomenin kyčle přičíst náklonnosti k tabákovým výrobkům. Co myslíte, není už načase přestat? Jako novoroční předsevzetí to vážně nezní špatně.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat