Prostreno.cz

Mytí rukou má svá podstatná pravidla

Jak dlouho si obvykle myjete ruce? Pokud patříte k drtivé většině, neděláte to tak důkladně, jak byste měli. A vážně si dáváte mýdlo jenom na dlaně?

Už od dětství nám rodiče kladli na srdce, že mytí rukou je veledůležitá věc. Bylo by asi těžké spočítat, kolikrát za život jste ho absolvovali, viďte? Jenže! Pořád to ještě nemusí znamenat, že tento základní hygienický úkon děláte správně. Na tyto prohřešky odborníci upozorňují nejčastěji!

Spěchat se nevyplácí

Nedávná americká studie provedená Michiganskou státní univerzitou odhalila, že 95 procent lidí pod tokem vody nevydrží déle než šest sekund. A to je zoufale málo. „Běžně radíme dětem i dospělým, aby si u mytí dvakrát zazpívali píseň Happy Birthday, protože nutná doba k likvidaci choroboplodných zárodků se pohybuje okolo 20 vteřin,“ vysvětluje lékařka Roshini Raj, která působí na NYU Medical Center. Mimochodem, z výše zmíněného výzkumu rovněž vyplynulo, že 15 procent mužů a 11 procent žen si po použití toalety na umyvadlo ani nevzpomene. To není pěkná vizitka!

Důkladnost? To je, oč tu běží

„Pokud si v rychlosti nanášíte mýdlo jenom na dlaně, nemá to žádný extra význam ani užitek. Bakterie se totiž shlukují hlavně pod nehty a mezi prsty, takže byste těmto místům měli věnovat zvláštní pozornost,“ doporučuje jmenovaná zdravotnice s tím, že hodně podstatné je i následné sušení. Důvod? Na vlhké ruce se snadno „nabalí“ mikroby a další škodlivé organismy číhající takřka na každém povrchu, kterého se dotknete. A když už došla řeč na to mýdlo…

Všechno má svůj čas i pořadí

Máte pocit, že když sáhnete po tekuté dezinfekci, aniž byste se k vodovodní baterii vůbec přiblížili, úplně to stačí? Tak to se pletete. „Dezinfekční prostředky na bázi alkoholu ničí mnoho různých bakterií, ale mají své limity. Navíc mnozí dělají tu chybu, že nevyužijí jejich dostatečné množství. Pořád platí, že mýdlo a voda představuje nejlepší způsob očisty, která může zastavit šíření respiračních onemocnění, a to včetně koronaviru,“ dodává lékařka Roshini Raj.





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat