Prostreno.cz

Rozporuplná konzumace malých brusinek

Sušené brusinky jsou oblíbeným ovocem v mnoha podzimních a zimních receptech. Chutnají v muffinech, sušenkách, parádu udělají třeba i v tvarohových knedlících. Ale nejsou to jen zamaskované cukrové bomby?

Brusinky se sklidí, zmrazí, nakrájí, osladí a usuší. Takto zpracované brusinky pak najdete v regálech obchodů poblíž rozinek nebo ořechů. Jak to mají s nutričním profilem? Sušené brusinky jsou nabité stejnými živinami jako ty čerstvé, i když přidávají kalorie navíc. Považují se za bohatý zdroj různých vitaminů a minerálů, zejména vlákniny a dalších živin.

Přítomnost antioxidantů

Sušené brusinky obsahují rostlinné živiny zvané polyfenoly, které podporují zdraví močových cest, zabraňují bakteriím E. coli v ulpívání na stěnách močového měchýře. Studie z roku 2013, kterou uveřejnil časopis Nutrition Journal, prokázala, že ženám, které měly opakované infekce močových cest, pomohla a ulevila od příznaků jedna porce oslazených sušených brusinek denně – konzumovaných po dobu dvou týdnů. Oblíbená pochoutka zároveň pozitivně působí na krevní tlak a díky přítomné vláknině se stará o pohodu střevního mikrobiomu.

Kromě pozitiv existují i negativa konzumace

Obecně platí, že když se sušené brusinky konzumují s mírou, jsou bezpečné. Pokud to však s nimi přeženete, můžete se setkat s podrážděným žaludkem a průjmem, což jsou stavy, které se objevují hlavně u mladších dětí. Navíc není s konečnou platností jasné, zda jsou bezpečné pro těhotné a kojící ženy. S jejich příjmem by měly být opatrné i osoby, jež mají potíže s ledvinami.

Vysoké hladiny oxalátu, tedy chemické látky, která se při trávení váže na vápník a kterou lze najít právě v brusinkách, způsobují tvorbu ledvinových kamenů a mohou stávající problémy s tímto orgánem ještě zhoršit.

Hubnete? Tak pozor na množství

Brusinky jsou od přírody velmi jemné, takže jsou obvykle přislazované. Proto se podívejte na štítek s přísadami i nutričními údaji. Často se jedná přímo o cukr, který škodí štíhlé linii, občas se však můžete setkat i s jablečným džusem. Najdete-li ty správné brusinky, smíchejte je s ořechy, ovesnými vločkami, tvarohem a klidně i rýží nebo sýrem. Jejich možnosti jsou nekonečné a vlastně i celoroční.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4942875/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat