Prostreno.cz

Čaj nepijte nikdy horký

Na základě výsledků jedné studie může příliš horký čaj riziko onemocnění rakovinou dokonce zdvojnásobit. Jaký je důvod?

Jsou dny, kde je šálek horkého čaje to pravé. Především tehdy, když si chcete za šedých dní udělat příjemné pohodlí. A i při nachlazení dokáže horký čaj doslova divy. Vědci z americké „American Cancer Society“ ale v jedné studii zjistili, že horký čaj má ještě jiný nesmírný efekt na naše zdraví.

Dvakrát vyšší riziko rakoviny

Ve studii zkoumali vědci více než 50 tisíc osob a zjistili, že ti, kteří pili čaj o teplotě 60 stupňů, vykazovali vyšší riziko onemocnění rakoviny jícnu dokonce o 90 procent. Přitom bylo množství zkonzumovaného čaje asi 700 ml denně, tedy přibližně dva velké šálky.

Vědci sledovali účastníky studie ve věku mezi 40 a 75 lety po dobu více než deset let. V letech 2004 a 2017 mezi nimi objevili 317 nových případů onemocnění rakovinou jícnu.

Proč horký čaj jícnu škodí

Obecně všechny horké nápoje mohou způsobovat poranění jícnu. To následně vede k buněčným změnám anebo je dokonce příčinou tvorby rakovinových buněk. Není žádnou novinkou, že jakékoliv podráždění povrchu nebo tkáně může vést k rakovině – když vás opakovaně spálí slunce, můžete onemocnět rakovinou kůže, kouření může vést k rakovině plic, a proto by mohla být i horká voda příčinou rakoviny jícnu.

Ideální teplota

Hned po uvaření má čaj většinou teplotu mezi 80 a 95 stupni. Pokud necháte čaj ještě trochu vychladnout a dáte si jen jeden šálek, je to naprosto v pořádku. Pokud ovšem konzumujete čaj ve větší míře, tedy více než 500 ml denně, neměla by jeho teplota přesáhnout 60 stupňů, abyste si nepoškodili jícen.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat