Prostreno.cz

Čaj z růží prospívá tělu od hlavy až po konečky vlasů

Jen se tak zachumlat do teplé peřiny a odpočívat u šálku dobrého čaje. Ale jakého? Zkuste ten růžový, který zacílí na vaši fyzickou i psychickou pohodu pošramocenou vinou událostí posledních dní!

Růžový čaj je horký nápoj ze sušených růží a pupenů (Rosa damascena). Nesmí být zaměňován s čajem šípkovým, i když se šípky do čajových směsí, ve kterých se růže objevují, někdy skutečně přidávají. A co tenhle zázračný nápoj zvládne? Pro sychravé dny si nemůžete vybrat lepšího spojence.

Působí proti bakteriím

Některé kultivary růží se podrobují vědeckému bádání, neboť vykazují antimikrobiální vlastnosti, což mají na svědomí flavonoidy, třísloviny, fenolové kyseliny a karotenoidy v okvětních lístcích. Podle všeho růže působí proti několika kmenům bakterií, mezi které patří i patogenní kmeny Escherichia coli, které vyvolávají průjmové stavy u dětí i dospělých. Růžový čaj však také zpomaluje růst některých druhů kvasinek.

Ulevuje od bolesti

Výtažky z růžových květů mají protizánětlivé a analgetické účinky, takže směle zastoupí léky proti bolesti. Oblíbený čaj si dejte při menstruaci doprovázené křečemi, ale i v rámci léčby cukrovky. Fytochemikálie a bioaktivní složky v něm obsažené vám uleví.

Upravuje trávení a mírní zácpu

Okvětní lístky růže se v tradiční medicíně používají k léčbě zažívacích potíží. Vlastně je to takové přírodní projímadlo, které podporuje pohyb tekutin ve střevech.

Odplavuje toxiny

Růžový čaj může pomoci odplavit toxiny z těla. Působí tedy na celkové zdraví, ale je užitečný i při hubnutí.

Zmírňuje úzkost

Pití růžového čaje zmírňuje stres a úzkost, což je v době pandemie a během zimy s kratšími dny velmi cennou informací. Čaj je zároveň plný protizánětlivých látek, podporuje dobrou náladu a spánek a naopak krotí napětí, smutek a depresivní stavy.

Stará se o růst vlasů

Okvětní lístky růží, zejména ty bílé a růžové, mají vynikající antioxidační a antialergické vlastnosti. Výsledky studie provedené v Jižní Koreji potvrdily, že snižují oxidaci lipidů a bílkovin ve vlasových buňkách a pozitivně ovlivňují sekreci kožního mazu. Jakmile je kožního mazu na pokožce hlavy méně, dává se na ústup svědění i zánět. Účinné složky v okvětních lístcích růží mohou zabránit vypadávání vlasů a stavům, jako je seboroická dermatitida. Čaj se v takovém případě pije nebo lokálně aplikuje na postižené oblasti. Kromě úlevy od nepohodlí podporuje růst kštice. S ním tedy budete fit i šťastní nejen během chladných měsíců roku.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat