Prostreno.cz

Sklenice kravského mléka uleví při úzkosti

Mléko je dobré na spaní, to je známá věc. Ale tím to nekončí. Dokáže totiž stabilizovat i náladu, takže ve vypjatých situacích rychle uklidní. Stejný účinek má ovšem i zelený čaj, který navíc omlazuje pleť.

Očima lékařů je úzkost složitá kombinace emocí zahrnující strach, zlé předtuchy a obavy. Zpravidla ji doprovázejí nevolnost, bolest na hrudi, chvění rukou a silnější bušení srdce neboli palpitace. Její trvání pak může být různé, stejně jako intenzita. Někdy se projevuje krátkým, lehkým neklidem, jindy zase delší panikou. Co si v takové krizové chvíli ale počít? Psychologové doporučují hluboké nádechy a výdechy, lékaři upřednostňují zase tyto nápoje.

Mléko nejen na spaní

Na teplé mléko jakožto spolehlivý uspávací prostředek nedaly dopustit už naše babičky. Jeho účinnost neznevažují ani vědci, kteří poukazují na fakt, že obsažený vápník podporuje prostřednictvím aminokyseliny zvané tryptofan produkci hormonu melatoninu, který navozuje ospalost. Ovšem zmíněný tryptofan také stimuluje produkci neurotransmiteru serotoninu. Ten stabilizuje náladu a navozuje pocity radosti a celkové spokojenosti. To je důvod, proč odborníci teplému mléku přisuzují uklidňující účinek. Tento nápoj navíc díky hořčíku a draslíku přispívá k normalizaci krevního tlaku. Pokud si na něj ale moc nepotrpíte, nebo ho nemůžete pít z důvodu laktózové intolerance, lze úzkost přelstít něčím jiným.

Zelený čas, učiněný životabudič

Asi každý už někdy slyšel, že konzumace zeleného čaje má bezpočet výhod, jež zahrnují úbytek hmotnosti, podporu kardiovaskulárního systému, prevenci rakoviny, regulaci škodlivého cholesterolu i snížené riziko diabetu. Tenhle mocný elixír ale pomáhá i při záchvatech úzkosti, což je zásluha přítomného theaninu. Jedinci, kteří jsou citliví na kofein, mohou zvolit jeho bezkofeinovou variantu. Mimochodem, obě alternativy rovněž zpomalují biologický proces stárnutí a zlepšuji kvalitu pleti. Takže vás ke všemu ještě zkrásní a přibrzdí tvorbu vrásek.

 





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat