Prostreno.cz

Časté přejídání škodí zdraví i spánku

Čas od času se přejí asi každý. Ale neměl by! Tedy alespoň pokud nechce riskovat autoimunitní poruchy, jako je například Crohnova choroba. Ovšem v sázce je i narušení střevní harmonie, pálení žáhy nebo arteriální hypertenze.

Proč se lidé přejídají? Někdo to dělá z pouhého zvyku, jiný tak zahání stres, špatnou náladu, vztahovou krizi nebo vyčerpání, myslí si odborníci. Ať už je ale příčinou cokoli, tělu příliš velké porce nedělají dobře. Proč mu to škodí a co z toho plyne konkrétně pro vás?

Hodně výstižné znamení

„Během jídla vysílá žaludek do mozku signály, že do něj právě přichází strava. Zhruba po 20 minutách mozek zaregistruje konečný signál, že je žaludek přiměřeně naplněn, což by vás mělo přimět odložit vidličku. Pokud si však nabíráte další a další sousta, začínáte tak trochu pokoušet osud,“ vysvětluje americká dietoložka Erma Levy s tím, že se to neobejde bez následků. Kterým se nelze vyhnout?

Střevní mikrobiom v ohrožení

Výše jmenovaná specialistka poukazuje na to, že nadměrná konzumace stravy poškozuje střevní mikrobiom, jehož složení má značný vliv na rozvoj obezity. Jeho vychýlení z rovnováhy může vést i k přemnožení potenciálně patogenních organismů. Narušení mikrobiomu střeva prý také souvisí s autoimunitními poruchami –⁠ například Crohnovou chorobou či ulcerózní kolitidou.

Nevolnost? Standardní stav

K rozložení přijaté potravy produkuje žaludek kyselinu chlorovodíkovou. A protože jste sytí až „po okraj“, nebude se jednat o žádné malé množství. Jenže všeho moc škodí. „Vedlejším účinkem“ tohoto procesu bývá pálení žáhy a nevolnost. Můžete se cítit také malátní a letargičtí, protože orgán, do něhož veškeré dobroty „posíláte“, se dokáže zvětšit až na čtyřnásobek své velikosti, kvůli čemuž „tlačí“ na ty ostatní. A to vnitřní harmonii samozřejmě nepřidá.

Proč zase nemůžu usnout?

„Jen málokdo si uvědomuje, že přejídání ovlivňuje také spánek. Je to proto, že zapříčiní hormonální výkyvy, jež rozladí celý cirkadiánní rytmus. Typickým důsledkem jsou potíže s usínáním, stejně jako časté noční buzení. Nedostatek kvalitního spánku se však dává do souvislosti s podrážděností, depresemi, metabolickým syndromem, arteriální hypertenzí i srdečními potížemi,“ upozorňuje zmíněná dietoložka Erma Levy.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat