Prostreno.cz

Alternativy nezdravého slazení

Otázka, kterou ve svém okolí slýchám veliče často: „A čím je tedy nejlepší sladit?“

Ráda vám na tuhle otázku v následujících větách odpovím. Ale ještě předtím vám dám takovou malou osobní radu na začátek. 

Pokud se stravujete vyváženě a zdravě, sportujete a nejste omezeni nějakou nemocí, neřešte to, dvě lžičky cukru v čaji vás určitě nezabijí. Pokud ale máme cukru nadbytek, tak nad riziky nemusíme moc dlouho přemýšlet. Kazí se nám zuby, tloustneme a můžeme třeba onemocnět diabetem 2. typu.

Trh nám nabízí velkou škálu alternativ a náhražek cukru a my se na ně teď podíváme blíže.

Sladidla, která určitě zdravější nejsou

Většinu z nich určitě známe, jsou to:

Hnědý cukr

Stejně jako bílý cukr, tak i hnědý vzniká z cukrové řepy s rozdílem, že hnědý cukr není rafinován (není bělen) – Nebojte se, rafinování nedělá z cukru smrtící nástroj, ba naopak cukr se vyčistí např. od melasy, která mu dává hnědou barvu. Díky zbytkům melasy nás výrobci lákají na obsah minerálních látek, které jsou ale v zanedbatelném množství. Další smutný fakt je, že někteří výrobci hnědý cukr ještě obarví karamelem, aby byl pro nás ještě zajímavějším.

Třtinový cukr

Třtinový cukr je tou stejnou molekulou sacharózy, jako je klasický řepný cukr. Rozdíl je, že se vyrábí z cukrové třtiny. Obsah melasy je zde také – je tedy vnímán jako zdravější. Má více karamelovou chuť, proto se do některých receptů hodí více. Kalorická hodnota je ale stejná.

Med

Med se svým složením podobá cukru. Jeho obsahem jsou z 85 % cukry, takže i zde můžeme s klidem říci, že není zdravější než cukr a že po něm nepřibereme. Zde se zase můžeme setkat s názory, že v medu je vysoký obsah vitaminů a minerálů, pravdou je, že se jedná také o stopová množství a žádný kalorický zázrak to není.

Javorový a datlový sirup

Ani tady nečekejte nic převratného, sirupy obsahují okolo 80–95 % cukru a datlový sirup si díky vysoké hladině glukózy ještě může pěkně pohrát s vaším cukrem, díky vysokému GI.

Sladidla, která jsou lepší alternativou

Stévie

Stévie se získává se z listů stévie sladké, což je rostlina, která roste v Jižní Americe. Má výraznou sladkou chuť. Sladivost je až 300x větší než u cukru. Má nulovou energetickou hodnotu a nezvyšuje hladinu krevního cukru.

Erythritol

Nezvedá hladinu krevního cukru.V přírodě se běžně vyskytuje třeba v ovoci. Vyrábí se přirozenou fermentací glukózy. Sladivost je asi 60–70 % nižší než řepný cukr.

Čekankový sirup

Vyrábí se z kořene čekanky. Obsahuje vlákninu inulin, která má sladkou chuť a  pozitivně působí na naše zažívání. 100 g čekankového sirupu obsahuje pouhých 5 g cukru a obsahuje 71 g vlákniny. Takže kromě toho, že je vhodnou alternativou cukru, může pomoci naplnit denní příjem vlákniny, který by se denně měl pohybovat kolem 30 g. Jediné minus může být menší sladivost, která dosahuje cca 40 % sladivosti cukru.

Sečteno a podrženo, nevěřte každému  „zdravému“ produktu, který si kupujete a tvrdí se o něm, že zdraví JE. Zkuste si o něm nejdříve něco zjistit, nebo se podívejte na složení.
Nicméně můj názor na slazení je takový, že pokud žijete zdravým životem, lžička obyčejného bílého cukru vás nezabije, stejně tak, jako čekankovým sirupem nespasíme svět.





Celkem 0 komentářů

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat