Prostreno.cz

Potraviny v souvislosti s rozvojem depresí

K odpolední kávě nepohrdnete sladkým dortíkem? Neodoláte ani hranolkům a hamburgeru z rychlého občerstvení na rohu? Vaše psychické zdraví tím může hodně utrpět.

Deprese je závažná dlouhotrvající porucha psychiky, která se projevuje sníženou schopností prožívat radost. Léčba by se pak dala přirovnat k běhu na dlouhé trati, z části i proto, že odhalení pravé příčiny nebývá úplně jednoduché. Když už jsme u toho, věděli jste, že s rozvojem deprese se spojují i některé potraviny? Tyhle jsou prý strůjcem špatných nálad i úzkostných stavů!

Hamburgery a hranolky jsou zlo

Smažené hranolky i hamburgery jsou klasickým sortimentem rychlého občerstvení. A že si tyhle nezdravé dobroty dá čas od času každý, o tom netřeba polemizovat. Jenže ty následky! Jistá americká studie z roku 2012 prokázala, že lidé, kteří k těmto pokrmům tíhnou, mají až o 51 procent vyšší riziko deprese. Mimochodem, takový hamburger obsahuje zhruba 500 kalorií, přibližně polovinu denního přijmu tuků, pořádnou dávku sacharidů i extrémní nálož sodíku. Toto složení pochopitelně neškodí jen duševní pohodě, ale i celkové kondici a tělesným křivkám.

Ani bílé pečivo není tak zcela bez viny

Základem bílého pečiva je mouka, která je zbavena většiny vitaminů, minerálů i vlákniny, proto na ni výživoví poradci koukají skrz prsty. Podle nich může konzumace „bledých“ rohlíků způsobit nejen potíže s trávením, ale i kolísání hladiny cukru, což nahrává diabetu. Jenže to pořád není všechno. Poznatky zahraničního výzkumu publikované v akademickém magazínu Brain, Behavior and Immunity Journal sdělují, že bílé pečivo podporuje rozvoj výše jmenované poruchy, neboť působí zánětlivě a bývá důvodem hormonální nerovnováhy.

Sladkosti napěchované cukrem

To, že moderní populace nadměrně sladí, je veřejné tajemství. Ani vy si den bez dortíku, sušenek, čokoládových bonbonů a nugátových koblih neumíte představit? Nedáváte všanc jen dentální zdraví, protože přílišná spotřeba rafinovaného cukru poskytuje příhodné podmínky pro bakteriální nepoměr v útrobách, což může vést až k depresi, migréně nebo nadváze, varují odborníci.





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat