Prostreno.cz

Kombuchu zvládne vypěstovat i zahradník začátečník

Kombucha je houba, která vzniká fermentací kvalitních čajů. Je považována za přírodní zázrak, který pomáhá v boji proti mnoha chorobám. S její výrobou začali Číňané a pozitivním účinkům na jejich zdraví věří již tisíce let. Vypěstovat si ji může každý a není zapotřebí žádné speciální vybavení. Postačí vám jen větší sklenice.

Jak kombucha vzniká a jak chutná?

Kombucha, ačkoli je označována za houbu, je vlastně směsí bakterií a kvasinek, která vzniká fermentací čaje, ve kterém následně přežívá a kvasí, čímž dochází ke vzniku hodnotných látek a nezaměnitelné chuti. Chuť kombuchy je příjemně sladkokyselá, a čím déle vzniká, tím se množství cukru v nápoji snižuje. Je tedy lepší nechat kombuchu pracovat déle. Proces vzniku trvá zhruba sedm dní, ale když se to přežene, nemusíte se bát, že byste kombuchu znehodnotili. Naopak si vyrobíte skvělý ocet, který můžete použít například na dochucení salátů.

Co budeme potřebovat?

K výrobě kombuchy budete potřebovat kombuchovou kulturu, kterou seženete v ideálním případě od někoho, kdo už ji pěstuje. Kombuchovou kulturu lze zakoupit i v obchodě, ale často bývá polomrtvá a nápoj zplesniví. Dále budete potřebovat dva litry vody, čtyři sáčky kvalitního černého čaje, 150 g cukru, větší skleněnou nádobu a čisté plátno.

Jak kombuchu pěstovat?

Uvařte dva litry vody, v ní rozpusťte cukr a vložte čajové sáčky. Ty nechte přibližně deset minut louhovat. Poté sáčky vyjměte a čaj nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

Až čaj zcela vychladne, přelijte jej do skleněné nádoby. Kombuchovou kulturu vložíme na hladinu čaje světlejší stranou nahoru a sklenici překryjeme čistým plátnem, aby se do ní nedostaly mušky nebo nečistoty. Sklenici umístíme na světlé místo, kam nedopadají přímé sluneční paprsky. Nápoj vzniká při pokojové teplotě. Pokud vám houba v průběhu výroby klesne ke dnu, nevadí. Za čas zase vyplave. Pozor! Kombucha nesmí přijít do styku s žádným kovovým předmětem!

Abyste si mohli vyrobit další várku, je třeba oddělit část kombuchové kultury a vložit ji do nově připraveného roztoku, případně z původní várky ponechte na dně sklenice přibližně dva centimetry nápoje, který pak vlijete do čerstvě připraveného čaje, kde se houba sama utvoří.

Jak ji konzumovat?

Houbu jako takovou nekonzumujeme, ale nijak by vám neuškodila. O co nám jde, je nápoj pod ní. Abyste předešli nadměrnému kvašení, pátý až sedmý den kombuchu slijte do čistých lahví a uložte do lednice, kde vydrží zhruba čtyři dny. Pijte dle libosti.

Proč ji konzumovat?

Kombucha je zdraví velice prospěšná. Má prokazatelné účinky na kvalitu spánku, posiluje imunitní systém, zklidňuje mysl, zlepšuje mozkové funkce, tráven a zrychluje metabolismus. Účinně bojuje proti skleróze, potížím s prostatou, alergiím, revmatu a především kožním chorobám. Proto se těší velké oblibě zejména mezi lidmi s lupénkou. Působí také jako detoxikační prostředek a antibiotikum. Kultura kombuchy vytváří řadu organických kyselin, například kyselinu listovou, dále pak vitaminy skupiny B, C, D, E a K.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat