Prostreno.cz

Většina lidí vzdá hubnutí po pár týdnech z prostého důvodu

S novým rokem si dáte předsevzetí, že změníte styl stravování, začnete cvičit a konečně zhubnete. Než ale stihnete otočit kalendář, vše je zase při starém. Je vám to povědomé? Nejste sami. Až polovina lidí, kteří se snaží změnit svůj životní styl a udělat něco pro své zdraví, poleví už po několika málo týdnech. Důvodem je jednoduše to, že dosud nezaznamenali žádnou změnu. S napětím očekávané hmotnostní úbytky nepřicházejí, což je samozřejmě značně demotivující. Proč byste ale měli ještě chvíli vydržet? Na to, kdy začne tělo reagovat na nový způsob fungování, má vliv mnoho faktorů.

Zima je nejhorším obdobím pro hubnutí

Většina rozhodnutí týkajících se změny životního stylu přichází s koncem roku. Je to logické, protože se často stávají součástí našich novoročních předsevzetí, ale také snahy o získání skvěle vypadající figury do následujícího léta. Jenže zima není pro start fyzické transformace zrovna ideálním obdobím. Tedy alespoň ne tehdy, chcete-li vidět výsledky rychle. V zimě se veškeré procesy i reakce lidského těla značně zpomalují. Tělo se soustředí na zachování tukových i jinak hodnotných zásob pro případ dlouhé zimy, tak, jako je tomu například u zvířat. To může být jedním z důvodů, proč se hubnutí neprojevuje tak rychle, jak bychom chtěli.

Rychlost tělesných funkcí

Dalším faktorem, který určuje rychlost tělesné proměny je rychlost tělesných funkcí, které je ale značně individuální, tedy u každého jiná. Zaměřte se na to, jak dlouho přibližně trvá, než se vám zahojí modřina nebo nějaká rána. Jak rychle jste si zvykali například na směnný režim v zaměstnání či práci v noci. A konečně, jak dlouho trvalo, než jste se z původní váhy dostali až k nadváze. Pokud se vám rány hojí dlouhé týdny, na noční jste usínali celé měsíce a přebytečná kila jste nabírali celé roky, nepočítejte s tím, že hubnutí půjde rychle. Každé tělo je jiné a bude reagovat přibližně podobně rychle, jako na ostatní zmíněné procesy.

Psychika

Jedním z nejdůležitějších důvodů, proč se hubnutí daří nebo nedaří, je psychická pohoda. Pokud trpíte depresemi, úzkostnými stavy nebo jen máte obyčejně špatnou náladu, je pravděpodobné, že hubnutí nepůjde tak dobře, jak chcete. Z hlediska zlepšení psychiky je ale cvičení vhodným způsobem, jak se dostat zase do pohody. Nesmíte však věšet hlavu, pokud se k tomu hubnutí ihned nepřidá. Cvičte pro radost.

Zkušební režim

Tak, a jsme konečně u toho, proč našemu tělu nestačí k projevení změn pár týdnů. Ze všeho nejdříve musíme tělo navyknout na to, že mu dáme pravidelně najíst a zároveň ho pořádně protáhneme. Pokud se z nového životního stylu stane pro naše tělo zvyk, nebude se tolik bát o svá nashromážděná kila, která si zuby nehty drží pro případ horších časů. Takový proces trvá zhruba 30 dní. Je ale nutné cvičit každý den alespoň půl hodiny, ideálně vždy ve stejném čase a současně dbát na dostatečný přísun jídla. Pokud budete cvičit pouze třikrát týdně, je to samozřejmě také skvělé, ale celý proces reakce těla na změnu se značně prodlouží. Jde o jakýsi zkušební režim, kdy se tělo přesvědčuje o tom, jestli to s novým přístupem myslíte vážně. Teprve, když zjistí, že ano, začne na vaše úsilí reagovat.

Jak dlouho potrvá dostat se do formy?

Pokud se budeme bavit pouze o zdravém způsobu hubnutí, to znamená pomocí vyváženého jídelníčku a sportu, potrvá vám transformace do ideální podoby zhruba čtvrtinu té doby, po kterou jste se dostávali do stavu nadváhy či obezity. Kupříkladu, pokud jste měli ideální váhu naposledy před čtyřmi lety, a od té doby postupně přibíráte, dostat se zpět na původní váhu potrvá minimálně rok.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat