Prostreno.cz

Málo známé účinky pampeliškového čaje

Hubnete? Potřebujete se zbavit přebytečné vody v těle? Pak navštivte bylinkářství a odneste si pampelišku. Tenhle chutný a léčivý čaj dokonce posiluje imunitu!

Pampeliška lékařská je velmi známá pod názvem smetánka lékařská. Tahle rostlinka s malými žlutými květy se sice jeví jako plevel, nicméně znalí bylinkáři vědí, že se jedná o skutečný poklad rostlinné říše. Na které její účinky se můžete spolehnout?

Pomáhá s nadýmáním a zadržováním vody

Zařadíte-li pampeliškový čaj do svého denního režimu, zjistíte, že častěji navštěvujete toaletu. Aby taky ne! Pampeliška obsahuje vlákninu a může se pochlubit diuretickým účinkem. Zvyšuje výdej moči a odvádí tekutinu z těla. Je tedy maximálně vhodná nejen při redukčních dietách a očistných kúrách. Zároveň ulevuje od nadýmání, podporuje trávení a zbavuje zácpy. Je to takové nenápadné, ale účinné probiotikum.

Aktivuje výkon mozku

Únava, nechuť po ránu vstávat, popolední myšlenkový propad, kdy po obědě ze sebe nemůžete vypotit jednu kloudnou a kreativní myšlenu tak, abyste z práce konečně jednou odešli dřív. Na tohle už zapomeňte. Po probuzení a okolo poledne si dejte šálek pampeliškového čaje, který povzbuzuje kognitivní funkce. Je tomu tak díky lecitinu, což je bohatý zdroj cholinu, jež se v mozku přeměňuje na acetylcholin.

Podporuje imunitu

Vitamin A přítomný v pampelišce patří mezi antioxidanty. Jeho nedostatek vede k šerosleposti. Pokud chcete, aby vaše oči byly v kondici, pravidelně popíjejte nápoj připravený ze smetánky lékařské. Kukadla to jedině ocení.

Odstraňuje toxiny

Podle ajurvédy, tedy systému tradičního indického lékařství, pití bylinného čaje obsahujícího kořen pampelišky příznivě ovlivňuje funkci jater a odstraňuje nežádoucí toxiny.

Poskytuje slušnou dávku antioxidantů

Kombinace báječných vitaminů A, C a K, které se nacházejí v celé rostlině od kořenů po květy, neutralizuje volné radikály, snižuje riziko vzniku zánětu a posiluje imunitu. Fajn zpráva!

Snižuje hladinu glukózy

Vědci tvrdí, že pampeliška je klíčovou antidiabetickou rostlinou s protizánětlivými vlastnostmi, a tudíž slibně snižuje hladinu glukózy. Jedná se tedy o dobrou pomůcku pro jedince, pro které je diabetes celoživotním onemocněním.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat