Prostreno.cz

Vegetariáni mají snížené riziko nákazy koronavirem

Ještě stále nás děsí a omezuje. Nová mutace koronaviru prý může být smrtelnější než původní varianta. V naprostém bezpečí není snad nikdo, i když někteří jedinci, kteří se specificky stravují, bývají oproti svému okolí chráněni přece jen o něco víc. Jedná se o vegetariány!

Zpěvačky Beyoncé a Alanis Morissette, herečky Alicia Silverstone či Alexandra Paul, herec Alec Baldwin. Tahle slavná jména spojuje jeden životní styl – vegetariánství. Jedná se o způsob stravování, kdy je z jídelníčku vyloučeno maso (červené maso, drůbež, mořské plody, ryby a maso z jiných živočichů). Z jakého důvodu? Většina jedinců tak vyjadřuje lásku k němým tvářím.

O vegetariánech se tvrdí, že mají rychlejší metabolismus, pomaleji stárnou, jejich srdce je zdravější a zároveň u nich efektivněji dochází k redukci tělesné hmotnosti. Během celosvětové pandemie koronaviru ti, kdo se vzdali složek živočišného původu, vykazují i další výhodu. Studie řízená CSIR-Institutem pro genomiku a integrační biologii (IGIB) v Dillí uvedla, že u vegetariánů je menší riziko nákazy koronavirem.

Jaké krevní skupiny by měly být v pozoru?

Výzkumníci na základě dobrovolné účasti odebrali vzorky 10 427 dospělých jedinců a jejich rodinných příslušníků, a to proto, aby vyhodnotili přítomnost protilátek proti SARS-CoV-2 . U té příležitosti nejprve zjistili, že k infekci jsou méně náchylné osoby s krevní skupinou „0“, zatímco lidé s krevními skupinami „B“ a „AB“ naopak bývají vystaveni vyššímu riziku.

Následně se ukázalo, že se právě vegetariáni mohou pochlubit nižší séropozitivitou, což znamená, že mají v séru protilátky proti určitému antigenu. Může jít o protilátky proti choroboplodnému činiteli, tedy některým virům. Riziko nákazy Covidem-19 je tak u nich menší, aspoň v porovnání s ostatními.

Život před a po nákaze

Shantanu Sengupta, vedoucí vědecký pracovník IGIB a jeden ze spoluautorů studie, prozradil, že dodatečné sledování 346 séropozitivních jedinců po třech měsících odhalilo „stabilní“„vyšší“ hladiny protilátek proti SARS -CoV-2. Opakovaný odběr po šesti měsících poukázal na klesající hladiny protilátek, nicméně důležitá neutralizující protilátka zůstala stabilní.

Odborník k tomu uvedl, že přítomnost takových protilátek je spolehlivým identifikačním znakem infekce a uzdravení, nicméně u některých již infikovaných lidí se spásné protilátky nemusí vyvinout. To však nic nemění na tom, že vegetariánství patří k modernímu způsobu života, u něhož většina lidí zůstane.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat