Prostreno.cz

Těhulky se v zimě neobejdou bez ovoce

Těhotenství může být náročné bez ohledu na roční období, nicméně v zimě na sebe gravidní ženy musí být o něco opatrnější. Ve hře je oslabená imunita i nastydnutí! Jaké potraviny by rozhodně měly pravidelně plnit nákupní košík nastávající maminky?

Zima přináší radovánky i starosti. Těhotné ženy musí pečovat hlavně o svou imunitu, což je úkol číslo jedna – budovat obranyschopnost s těmi správnými potravinami. Oxidanty v nich obsažené působí proti infekcím a dalším zdravotním problémům, které se během zimních měsíců objevují. Řeč je převážně o nachlazení, kašli, chřipce a angíně. Z obchodu si tedy častěji odnášejte tyhle přírodní poklady s pozitivními účinky na zdraví!

Jablko

Jablka, ať už červená nebo zelená, jsou jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce, které je zásobárnou vitaminů A a C, ale také draslíku a pektinu. Pektin má prebiotické účinky, takže se stará o výživu dobrých střevních bakterií. Jablíčka napomáhají trávení, protože jsou bohatá na nerozpustnou vlákninu. A pozor, ulevují od pálení žáhy, které se v těhotenství tak často objevuje, zvlášť v poslední fázi gravidity.

Kiwi       

Vitamin C, vláknina a kyselina listová. Kiwi nastávajícím maminkám a jejich ještě nenarozeným miminkům poskytuje důležité živiny, jež jsou důležité pro kognitivní vývoj plodu. Stačí rozkrojit jeden plod a lžičkou vydlabat šťavnatý vnitřek.

Pomeranč

Pomeranče jsou velmi bohaté na vitamin C, a proto jejich pravidelná konzumace pomůže posílit imunitní systém. Další dobrou zprávou je, že zabraňují poškození kůže a pomáhají při vstřebávání železa, které je jednou z nejdůležitějších živin v těhotenství. Každý o pomeranči mluví hlavně v souvislosti s céčkem, nicméně pravda je taková, že tenhle malý oranžový „mičuda“ obsahuje i kyselinu listovou, o které je známo, že preventivně odvrací vrozené vady neurální trubice plodu.

Granátové jablko

Toto ovoce je plné semínek připomínajících drahokamy. Granátová jablka patří k zásobárnám železa a vlákniny. Jejich nutriční profil je předurčuje k zabraňování potíží se zácpou, další nepříjemností doprovázející těhotenství. Rozumí si s červenou řepou.

Jak je to s cukrem a přibíráním?

Pochopitelně, že ovoce obsahuje cukr, který uvolňuje hormon inzulin ze slinivky břišní. Při opakovaném přísunu cukr zvyšuje riziko nemocí srdce a cév a přispívá k cukrovce. Ovoce je však stále lepší než sladké cukrovinky! Budete-li ho přijímat s rozumem, nemusíte se ničeho bát. Spíš omezte hroznové víno a banány, které jsou pověstné vysokým obsahem fruktózy. A pozor si dejte i na ovocné džusy. Bývají napěchované sacharidy na úkor malého množství vlákniny.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat