Prostreno.cz

Měsíček lékařský hojí infekce horních cest dýchacích

Na první pohled zaujme svojí sytě oranžovou barvou. Sušené květy měsíčku lékařského se často přidávají do výplní polštářů, protože prý přinášejí prorocké sny. Pokud však o věštění nestojíte, zužitkujete je při infekcích horních cest dýchacích. A počítejte i s posílenou imunitou!

Měsíček lékařský (Calendula officinalis) obsahuje fytoterapeutické látky, kyselinu salicylovou, saponiny, organické kyseliny a vitamin C. Interně se používá při léčbě zažívacích potíží, koliky i těžké zácpy, při externí aplikaci krotí kožní onemocnění či zánět spojivek. Tahle oku lahodící bylinka se však uplatňuje i v rámci budování obranyschopnosti a celkově toho umí víc, než se o ní povídá.

Ulevuje od klasických neduhů zimních měsíců

Extrakty z měsíčku lékařského jsou velmi užitečné při nachlazení, chřipce, respiračních onemocněních, kašli, horečce a bolestech v krku. Jelikož měsíček prokazatelně posiluje imunitní systém těla, měl by se stát povinnou výbavou domácnosti – zvlášť v zimních měsících. Považujte ho za velmi účinný antioxidant, který dokonce oddaluje kardiovaskulárních onemocnění.

Hojí rány

Měsíček lékařský se tradičně používá pro hojení ran. Je totiž plný rostlinných antibiotik. Hodí se na ekzémy, modřiny, popáleniny, škrábance a jinak podrážděnou pokožku. Působí protizánětlivě, podporuje lymfatický systém, ulevuje od bolesti kloubů a artritidy.

Je spojencem žen

Trpíte na vaginální infekce, záněty močového měchýře či hemoroidy po porodu? Pak je pro vás měsíček tou pravou bylinkou. V rámci sedacích koupelí léčí všechny uvedené potíže a patří ke gynekologům, u kterých se nemusíte předem objednávat. Dále je skvělým parťákem při žlučníkových a jaterních problémech.

Ošetřuje mastnou pleť

Květ měsíčku je účinný při mastné pokožce. Má však i další eso v rukávu. Obsahuje množství aktivních chemikálií, u nichž bylo zjištěno, že snižují počet buněk poškozovaných volnými radikály.

Urychluje léčbu infekcí v očích

Měsíček hraje zásadní roli při nápravě mnoha očních chorob, což věděli už i Aztékové. Zmírňuje záněty oka a urychluje jejich léčbu. Jelikož má přirozené antiseptické a antibakteriální vlastnosti, zatočí i s hnisem v uchu. Navíc tak skvěle vypadá! Kdo by ho nemiloval?





Celkem 0 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat