Prostreno.cz

Stravování pro obnovu střevní mikroflóry po užívání antibiotik

Někdy to prostě jinak nejde. Užívání antibiotik zastavuje šíření bakteriálních infekcí, na druhou stranu ničí zdravé mikroby ve střevech. Udává se, že za pouhý týden s ATB může narušit střevní mikroflóru až na jeden rok. Co s tím? Zařaďte do svého jídelníčku ta správná jídla!

Antibiotika jsou dobrý sluha, ale zlý pán. Jejich užívání mění střevní mikroflóru a přispívá k průjmům, proto je souběžně s nimi nutné obnovovat střevní bakterie pomocí jídla. Tohle si dejte do nákupního košíku!

Podmáslí a kefíry

Probiotika s vysokým počtem prospěšných bakterií mohou obnovit poškozenou střevní flóru, protože se jejich bakterie usídlí ve střevech, odkud vyhánějí hnilobné záškodníky, toxické plísně a patogenní zárodky. Organismus zbavují těžkých kovů a ulevují mu. Proto je jejich příjem smysluplný hlavně během a po ukončení léčby syntetickými antibiotiky.

Mezi nejvhodnější potraviny v tomto směru patří ty fermentované, tedy jogurty, sýry, podmáslí, kefír, tempeh či zelí, jež se postarají o tolik potřebnou dodávku laktobacilů. Užíváte-li ATB, zvyšte i přísun prebiotik krmících dobré bakterie.

Léčivky ze spíže

Kořen čekanky, cibule, česnek, chřest či pórek by se tak měly stát vaším spojencem – pro začátek v průběhu léčby. Stejně jako hojivé polévky. Vhodné jsou vývary s nudlemi, dýňová polévka či Morova polévka mrkvová, kterou svým pacientům podával rakouský lékař Ernst Moro. Tenhle zázrak léčí průjmy způsobené bakteriemi, které jsou resistentní vůči antibiotikům.

Morův recept na mrkvové pyré

Půl kila očištěných a oloupaných mrkví se nakrájí na kousky a vaří se na velmi malém plameni – hodinu a v litru vody pod pokličkou. Po odstavení z plotny se polévka rozmixuje na pyré. Výsledný protlak se vloží do sklenice a doplní převařenou vodou tak, aby jeho výsledné množství dosahovalo jednoho litru. Lze mírně dosolit. Polévka se pak podává v průběhu dne po malých dávkách.

A co dál?

Zároveň se vyplácí věnovat pozornost přísunu vlákniny, jež také obnovuje zdraví střevních bakterií. Nicméně pozor, až po dobrání léků! Vláknina totiž zpomaluje rychlost vyprazdňování žaludku, což zpomaluje absorpci léčivých přípravků. (Sluší se uvést, že tohle způsobuje i grapefruit a šťáva z něj připravená.)

Zdrojem vlákniny jsou luštěniny (fazole, čočka, hrášek), ořechy, banány, výrobky z celozrnných obilnin (kupříkladu celozrnný chléb, těstoviny, kuskus), hnědá rýze, brokolice, artyčoky. (Nezapomeňte na to, že pečivo vícezrnné, tmavé, cereální a podobně není celozrnné, tudíž u něj nelze zvýšené množství předpokládat. Dbejte na správnou terminologii a v obchodě se nenechte nachytat líbivými názvy výrobců.) 

Zdroj: www.eatthis.com, www.healthline.com





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat