Prostreno.cz

Chyby při vaření znehodnocující jídlo

Nakoupíte zdravé potraviny a těšíte se na chutné a zároveň nutričně vyvážené jídlo, které vaše tělo ocení. Bohužel, u vstupních surovin to jenom začíná. Stačí málo a jídlo se může stát nezdravým nebo dokonce toxickým. Neděláte při vaření některou z těchto chyb?

Nadýmání, plynatost, ale i bolesti břicha, křeče, zvracení, zvýšená teplota nebo průjem. Cokoli z tohoto seznamu vás může potkat po konzumaci špatně upraveného jídla. Takže, na co si dát pozor, když se chopíte vařečky?

Nevhodné tuky a špatný postup při smažení

Tepelná stabilita tuků a olejů (kouřový bod, bod zakouření či bod přepálení) je teplota, při které se začínají tuky a oleje přepalovat, což ohrožuje zdraví. Máslo má jiný kouřový bod než vepřové sádlo. A i mezi kokosovým a olivovým olejem existují rozdíly. Vždy je dobré se informovat o tom, jaký tuk je pro daný pokrm nejvhodnější.

Oleje s nízkým kouřovým bodem jsou lepší pro salátové dresinky a zálivky, nikoli pro smažení. Navíc platí, že se při tepelné úpravě jídel a zahřání olejů ničí zdraví prospěšné látky. Přihlédnout se však musí i k postupu.

Pokud tuk na pánvi dostatečně nerozehřejete, potraviny ho do sebe nasáknou mnohem větší množství. Taky snad není nutné připomínat, že jednou použitý tuk se rozhodně nehodí pro další smažení. Několikanásobné využití stejného oleje výrazně zvyšuje počet škodlivých látek. No a pozor i na nutriční profil pokrmů.

Vaření a dušení bez kapky oleje

Vitaminy A, D, E a K jsou rozpustné v tucích. Dusíte-li zeleninu pouze na vodě a od tuků se držíte dál (opět myšleno od těch zdravých, kupříkladu olivového oleje), sice připravíte jídlo s menším obsahem kalorií, ale zároveň se ochudíte o přísun živin. Takový pokrm postrádá svůj zdravotní smysl. Tuk je zdrojem energie a poskytuje ochranu orgánům, také se využívá při funkci buněčné membrány a vyvolává pozitivní reakce, které ovlivňují imunitní systém a metabolismus.

Nepozornost a dlouhé vyčkávání

Syrové nebo nedostatečně tepelně upravené maso může představovat zdravotní riziko, nicméně to samé platí i pro případ toho připáleného, tedy „ohořelého“ masa. V případě, že odběhnete telefonovat a na maso zapomenete, podpoříte vznik sloučenin zvaných HCA (heterocyklické aminy) a PAH (polycyklické aromatické uhlovodíky), které podle vědců škodí lidské DNA. Odborníci na výživu varují, že přispívají i k riziku vzniku rakoviny.

Příliš mnoho soli

Co se týče soli, tak se nadměrným přísunem rozumí více jak 5 gramů soli za den. Problém je ten, že sodík se vyskytuje v naprosté většině balených potravin. K jídlům připraveným doma si tak přičtěte neidentifikované množství soli z dobrot, které si donesete z obchodu (třeba v rámci pečiva). V konečném důsledku tělo reaguje nadýmáním, žízní, zadržováním vody, ale i zhoršenou funkcí ledvin a řídnutím kostí.

Zdroj: www.howtocook.com, www.healthycooking.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat