Prostreno.cz

Pro pořádný detox zvolte kořen pampelišky

Zářivá pleť, obnova buněk, posílení imunity, aktivace samoléčivých procesů těla, zvýšení energie, lepší nálada, ale i redukce váhy. S detoxem je vhodné začít s příchodem jarních měsíců, při zdravotních problémech se však očista organismu může zahájit kdykoli. Jaká bylinka vám s ní pomůže? Mocná pampeliška!

Bylinný čaj z kořene pampelišky lékařské (Taraxacum officinale) se dá sehnat v každém dobrém bylinkářství, a to za přijatelnou cenu (okolo 35 korun). Ani tinktura z výše uvedené části rostlinky peněženku nezruinuje. Vychází zhruba na 120 korun. V poměru toho, co smetanka lékařská umí, se jedná o zanedbatelnou investici do vlastního zdraví.

Krásná zvenku i zevnitř

Extrakty z pampelišky mají dlouhou historii použití, zejména v tradiční čínské, ale i indiánské medicíně. Domorodí Američané pampelišku používali k léčbě onemocnění ledvin, otoků, kožních problémů, pálení žáhy a žaludečních obtíží. První Evropané na ni zase nedali dopustit při snižování horečky a krocení průjmů.

Pampelišky jsou plné živin, obsahují vitaminy A, C a K, které podporují imunitní systém, udržují zdravé kosti a regulují srážení krve. Dále podporují funkce jater a ledvin a jsou vynikajícím diuretikem přírodní medicíny. Proto pampelišky bývají vhodné pro detoxikaci a očistu organismu, kterou mnozí lidé praktikují po zimních měsících. Na jaře je totiž tělo zimním obdobím i prodělanými chorobami dýchacích cest oslabeno. Aby však zbavování se nežádoucích látek bylo maximálně účinné a bezpečné, je třeba respektovat základní pravidla.

Smetánka není pro každého

I když je pampeliška jednou z nejméně problematických léčivých bylin, měli by se jí vyhnout ti, kdo mají alergii na ambrózii, sedmikrásky, měsíček nebo chryzantémy. Hrozí totiž, že tělo bude na pampelišku reagovat stejně negativně. Pampelišku není vhodné jakkoli konzumovat při užívání antibiotik (snižuje jejich účinnost), léků na játra a diuretik. (V takovém případě se poraďte se svým lékařem.) Při zahájení detoxikace nespěchejte a postupujte pozvolna.

Pokud se rozhodnete pro čaj, začněte s jedním ranním šálkem denně. Po týdnu až dvou přejděte na šálky dva až tři. (Prvotně se však řiďte pokyny na obale.) Dáváte-li přednost tinktuře (tekutému extraktu s obsahem alkoholu), dávkujte 3x denně 10 kapek na lžičku či do malého množství vody – před jídlem.

Jak dlouho?

Kromě detoxikace se dočkáte úpravy činnosti kardiovaskulárního systému, protizánětlivého působení, optimálního metabolismu sacharidů, podpory trávení a funkcí močové soustavy. Myslete ale na to, že nezbytnou součástí detoxikace je úprava stravovacích návyků. Jezte střídmě, dávejte přednost čerstvým potravinám, tedy ovoci a zelenině a pijte dostatek čisté vody (3 až 4 litry denně). Organismus očišťujte dva až tři měsíce.





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat