Prostreno.cz

Pro lepší spánek si ustelte na bylinkách

Vás i členy rodiny mohou přenášet do říše snů, navíc krásně voní. Vložte sušené bylinky do malých látkových sáčků a vložte je do povlaku. Rázem svůj polštář proměníte v bylinkového lékaře! Které náplně mu budou slušet?

Není žádným tajemstvím, že vůně pomáhají člověku dobře spát, v závislosti na použitých bylinkách navozují živé sny i relaxaci. Které rostlinky v tomhle směru oceníte?

Levandule

Levandule je známá svými zklidňujícími vlastnostmi a účinky vůči dospělým i dětem. Pokud se zdá, že ztrácí svou vůni, mírně ji podrťte v ruce, opět uvolní svoje aroma. Levandulový polštář také můžete osvěžit pár kapkami levandule v esenciální podobě. Provoníte ložnici, zacílíte na nespavost a nervozitu, a navíc vytvoříte dezinfekční a antiseptický efekt.

Chmel

Chmel mají mnozí lidé spojený hlavně s pivem. Bylinkáři však vědí, že se tahle rostlinka již dlouho používá k podpoře zdravého spánku, neboť uklidňuje nervy, kupříkladu před nějakou velkou či stresovou záležitostí. Šištice chmelu, kterému se lidově říká zelené zlato nebo zeleňák, jsou k mání v bylinkářství. Z chmele je skvělý i čaj na dobré spaní. Dvě vrchovaté lžičky bylinky zalijete 1/4 l vroucí vody, necháte 15 minut vylouhovat, scedíte a podle potřeby dosladíte medem.

Heřmánek

Ve volné přírodě je ho čím dál méně, což je velká škoda. Heřmánek, tedy přirozeně voňavá bylinka s drobnými bílými květy, báječně uvolňuje, zbavuje stresu, působí proti smutku, pomáhá překonat nepříjemné stavy, povzbuzuje ducha a navozuje pocit štěstí. Heřmánek si dejte pod polštář, vsuňte přímo do něj, nebo ho vložte do vyjímatelného pouzdra plyšáků, oblíbených mazlíčků svých dětí.

A jak je to se živými sny?

Chcete-li se přenést na vzdálená místa, potkat zajímavé lidi a vůbec v noci zažít něco neobvyklého, vsaďte na rostlinky vyvolávající živé sny. Mezi bylinky, které působí na nevědomí, a dřív se používaly i k přivolání snů věšteckých, patří pelyněk a rozmarýn. Oba dary přírody se přitom dají zkombinovat – ve stejném poměru. Ostatně, i chmelu to ve směsi sluší s voňavým heřmánkem a jakákoli kombinace výše uvedených bylinek váš spánek prohloubí nebo obzvláštní.





Celkem 1 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat