Prostreno.cz

Jáhlová mouka má zajímavý přínos pro zdraví

Není mouka jako mouka. Co takhle ochutnat tu z jáhel? Prý zpomaluje stárnutí, tlumí záněty a omezuje pravděpodobnost rakoviny. Prospěšná je však i pro trávení!

Mouka je bezpochyby jednou z nejzákladnějších domácích potravin. Dnes máme navíc tu výhodu, že si můžeme vybrat hned z několika druhů. Na pultech obchodů je k dostání třeba celozrnná, špaldová, žitná, ovesná, ječná, kukuřičná i pohanková. Nebo jáhlová, která je u výživových poradců stále oblíbenější! Na jakých základech stojí její dobrá pověst?

Šetrná k ekologii

Jáhly se získávají vyloupnutím z prosa, což je plodina odolná vůči škůdcům, proto se při jejím pěstování používají menší dávky hnojiv. Tedy alespoň podle americké studie zveřejněné v magazínu Frontiers in Plant Science, která jáhlovou mouku označuje za produkt ekologického zemědělství.

Ideální pro bezlepkovou dietu

Tato jáhlová ingredience je přirozeně bezlepková a dobře stravitelná. Mohou ji tedy naprosto s klidným svědomím konzumovat i jedinci trpící celiakií nebo ti, kteří chtějí příjem lepku snížit. Hodí se pro sladké i slané pečení, přidává se také do nejrůznějších placek, omáček a polévek.

Zajímavý výživný profil

Zmíněná sypká surovina má hodně zajímavé složení. Jejích 100 gramů obsahuje takřka 25 procent denního doporučeného množství železa i vitaminu B. Nouzi však nemá ani antioxidanty, vlákninu, hořčík, mangan, fosfor, měď, zinek a draslík. Od podílu těchto živin se odvíjí také zdravotní benefity, které jistě přivítá každý strávník.

Znamenité vedlejší účinky

Jáhlová mouka se může pochlubit probiotickou aktivitou, tudíž podporuje produkci „přátelských“ bakterií, jež příznivě ovlivňují harmonickou střevní mikroflóru a tím i trávení. Sdělují to poznatky výzkumu, o nichž informuje časopis Journal of Scientific & Innovative Research. Rovněž se v nich uvádí, že reguluje hladinu cukru v krvi, přičemž snižuje riziko srdečních chorob, rakoviny a diabetu. Nelze opomenout ani to, že nabízí sloučeniny, které tlumí záněty a zpomalují proces stárnutí.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat