Prostreno.cz

Potraviny, které brzdí váš metabolismus

Jak poznat, že váš metabolismus nepatří k těm nejrychlejším? Trpíte únavou, máte suché vlasy i pleť, perete se s chutěmi na sladké a pořád nemůžete zhubnout, i když se o to strašně dlouho snažíte. Zamyslete, co nejčastěji jíte. Vinou některých potravin totiž metabolismus trpí!

Zpomalený metabolismus lze rozhýbat. Doporučuje se pravidelně jíst, pít, dostatečně spát – ideálně v chladnějších teplotách, pobývat na sluníčku, cvičit (mezi nejlepší tipy patří HIIT neboli high-intensity interval training) a vyhýbat se některým záludným potravinám, které metabolismus přiškrcují, nebo v jeho činnosti minimálně vyvolávají chaos. Které to jsou?

Bílá mouka

Pečivo a těstoviny z bílé mouky okamžitě nahraďte celozrnnými variantami. Bílá mouka není nic jiného, než zpracovaná pšenice bez vlákniny a antioxidantů. Brzdí trávení a tělo ji oproti celozrnné mouce rozkládá mnohem rychleji, což znamená, že vynakládá mnohem menší úsilí při rozpadu nestravitelné vlákniny. Nespaluje tudíž tolik kalorií. 

Maso z velkochovů

Stres, který zvířata zažívají, vysoké dávky antibiotik a krmivo plné pesticidů, bez kterého se bohužel velkochovy neodejdou, mají na kvalitu masa vysoký vliv. Kupříkladu takové běžně chované hovězí maso má více antibiotik než maso od lokálního chovatele, který svůj dobytek krmí trávou. Studie z roku 2013, kterou uveřejnil časopis Frontiers in Public Health, potvrdila, že antibiotika z nějaké takové „flákoty“ mají škodlivý účinek na dobré střevní bakterie a metabolismus.

Ovoce a zelenina

Odhaduje se, že až polovina ovoce a zeleniny, která se dostává na trh, je chemicky ošetřena pesticidy, jež si s vyšší rychlostí metabolismu taktéž nerozumí. Vše, co donesete domů, důkladně umyjte octem nebo roztokem vody a jedlé sody. Dobrou volbou je i nákup potravin s označením bio.

Omega-6 mastné kyseliny

Lidské tělo není schopné vytvářet esenciální mastné kyseliny omega-3 a omega-6. Musí je tedy získávat z potravy. V jejich případě však často dochází k záměně. Určitě jste i vy slyšeli o vynikajících výhodách omega-3 kyselin, které jsou k mání ke vlašských a chia oříšcích nebo vaječných žloutcích, ale se „šestkami“ nemají nic společného.

Omega-6 mastné kyseliny jsou k mání v potravinách, jako je máslo, kuřecí stehna, sušenky či vepřové výrobky. Podle odborníků jejich vyšší příjem je zodpovědný za zpomalování metabolismu a inzulínovou resistenci. V překladu to znamená, že jejich vinou se příliš mnoho spotřebovaných sacharidů přemění na tuky.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat