Prostreno.cz

Antibiotika oslabují imunitu a snižují účinnost antikoncepce

Mohou vám kvůli užívání antibiotik selhat ledviny? Prý ano, domnívají se odborníci. To ale není to jediné, co by vás v souvislosti s těmito prášky mělo znepokojit!

Antibiotika se řadí mezi nejvýznamnější objevy lidstva. Lékaři je využívají při léčbě infekčních chorob, jejichž původcem jsou bakterie, některé druhy hub i parazitů. Proti virovým onemocněním jsou sice krátká, ale i tak patří mezi nejčastěji předepisované medikamenty současnosti. Jenže co jejich vedlejší účinky? O těch se samozřejmě mluví také. Tohle jste v příbalovém letáku možná přehlédli!

Oslabená imunita

Zaslechli jste, že antibiotika nejen léčí, ale souběžně podporují i obranyschopnost? Takhle to úplně není – i když samozřejmě by to bylo hezké. Američtí vědci z Pensylvánské státní univerzity na základě své studie upozorňují, že jejich dlouhodobější konzumace omezuje účinnost imunitního systému, neboť narušuje harmonickou střevní mikroflóru, na niž odolnost organismu závisí.

Nefunkční antikoncepce

Pokud užíváte hormonální antikoncepci, měla byste vědět, že antibiotika mohou podstatně snížit její působení, což pochopitelně nahrává nechtěnému početí. Tedy alespoň tak to uvádí poznatky výzkumu zveřejněné v magazínu Canadian Journal of Infectious Diseases and Medical Microbiology. O tom, jak tuto situaci vyřešit, se raději poraďte se svým lékařem.

Ledviny v ohrožení!

Ledviny uložené v dutině břišní mají opravdu nabitý harmonogram. Slouží totiž jako čistička, kterou za pouhou minutu proteče přibližně 1,2 litru krve. Přímo ovlivňují také produkci hormonů a vstřebávání živin, přičemž hrají důležitou roli při regulaci krevního tlaku a zodpovídají za tvorbu moči. Je tedy jasné, že i malá porucha tohoto orgánu může zapříčinit vážné komplikace. Bohužel i s tímhle tak trochu souvisí zmiňované prášky proti infekcím. Závěry rozsáhlé studie publikované v časopise Canadian Medical Association informují o tom, že vyšší dávky antibiotik zvyšují pravděpodobnost akutního poškození ledvin.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat