Prostreno.cz

Muži jsou ve vaření mnohem kreativnější než ženy

Stará známá pravda, že muži jsou z Marsu a ženy z Venuše, evidentně platí i v kuchyni. Každé z pohlaví totiž k vaření má docela jiný přístup. Jak to s jídlem mají konkrétně pánové a proč mohou být v kuchyni lepší než jejich něžnější polovičky?

Mladší doba kamenná, paleolit a následující doby měly jasná pravidla. Lovci mužského pohlaví se vydávali pro potravu, kterou pak většinou ženy opékaly, pekly nebo dusily v jámách, nad nimiž byl rozdělán oheň. Je tak jasné, že vaření nebylo mužskou doménou. Jedná se však o dávno minulý čas. Pánové si k pánvičkám a hrncům vypěstovali osobitý vztah, a bez ohledu na skutečnost, jak moc se to ženy snaží popřít, je jasné, že v kuchyni jsou velmi kreativní. A jaké jsou jejich další silné stránky?

Soustředí se jen na jednu věc

Žena vaří, u toho se stará o děti, telefonuje, nakrmí psa a pověsí prádlo. Tenhle multitasking jí sice pánové závidí, nicméně oni, když už se k plotně postaví, soustředí veškerou pozornost na to, aby se jídlo povedlo. Víc se s ním „mazlí“, jsou ostražitější a možná i preciznější.

Více riskují

V porovnání se ženami jsou muži zdatnější v riskování. Může za to vyšší hladina hormonu testosteronu, který způsobuje větší aktivitu a ochotu hrát na „buď, a nebo“. Pokud jde o vaření, uplatňují veškerou svou kreativitu a znalosti a zároveň se pokoušejí vymyslet něco nového a neotřelého tak, aby upravili jinak známý a osvědčený pokrm podle svého.

Jdou do každé výzvy

Pánové jsou dobrodružnější, pokud jde o vaření. Vlastně bývají od přírody soutěživější, a je jedno, jestli naproti nim stojí živá konkurence v podobě ambiciózního kolegy, nebo vařečka. Milují výzvy, zvláště pokud jde o zvládání exotických jídel. Přidávají koření a přísady – v různých poměrech, a když už se s pokrmem něco pokazí, vědí, jak to napravit.

V kuchyni vlastně nemají zábrany a jsou perfekcionisté. Dokud s výsledkem nejsou spokojeni, zkoušejí jídlo znovu a znovu. Žena obvykle tolik času, nebo chuti nemá. Stačí jim, že rodinu nakrmí, a už musí jít dělat něco jiného. Pánové jsou prostě „hračičky“ a u plotny to umí. Důkaz?

Slavní kuchaři v kalhotách

Televizní show, vlastní kuchařky, zahraniční kariéra, ocenění v anketách. Rozhlédněte se, tahle slavná jména málokomu unikají. Slavný britský šéfkuchař a televizní kuchařský mág Gordon Ramsay, jeho kolega Jamie Oliver, šéfkuchař Carlos La Cruz, který vyrůstal ve venezuelském Caracasu, z českých pak Zdeněk Pohlreich, Roman Paulus, Roman Vaněk či Přemek Porejt. Tihle pánové a jídlo? Zážitek v ryze mužském stylu!





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat