Prostreno.cz

Tofu je dobré nejen pro vegetariány

Že tofu zvyšuje riziko rakoviny prsu? Je to prý přesně naopak! Představuje i prevenci diabetu a osteoporózy, zatímco zlepšuje pružnost pokožky. Už ho máte v lednici?

Možná je to tím, že lidé teď po zdravé stravě volají tak nějak hlasitěji. Anebo že by tofu bylo tak vyhledávané pro svou snadnou přípravu i kulinářskou kombinovatelnost? Buď jak buď, zažívá skutečně zlaté časy. Studie americké společnosti Grand View Research, jejíž specializací je průzkum trhu, prokázala, že v posledních měsících vzrostl jeho prodej o 40 procent. Myslíte si, že produkt vyráběný ze sójového mléka má co nabídnout jen těm, kteří se z nějakého důvodu zřekli masa? Chyba lávky. Zde jsou důvody, proč se možná objeví i ve vašem nákupním košíku.

Zdroj jedinečných bílkovin

„Sójové potraviny, jako je například tofu, jsou jedinečné v tom, že mají bílkoviny rostlinného původu té nejvyšší kvality. Vynikají ale také podílem aminokyselin, které tělo potřebuje k vlastní bílkovinné produkci. Tyto aminokyseliny působí i jako neurotransmitery, vznikají z nich i hormony a pigmenty,“ vysvětluje americká nutriční poradkyně Ginger Hultin.

Zdravější srdce

Existuje jednoduché vysvětlení, proč lékaři z neziskové organizace American Heart Association konzumaci zmíněné potraviny doporučují. Odkazují se na poznatky výzkumu publikované v magazínu Circulation. Z těch jednoznačně vyplývá, že tofu přispívá k regulaci škodlivého cholesterolu. Rovněž informují o tom, že jedinci, kteří ho jedí dvakrát týdně, mají o 20 procent nižší pravděpodobnost vzniku koronárních srdečních chorob.

Prevence rakoviny prsu

Možná jste slyšeli o tom, že jmenovaný sójový produkt podporuje rozvoj rakoviny prsu, za což může obsažený estrogen, jehož nadbytek růst karcinomů způsobuje. Je pravda, že tato informace kolovala snad všude, nicméně lékaři ji vyvrací. Podle nich složení tofu hladiny hormonů v organismu naopak vyrovnává, čímž riziko onkologických onemocnění snižuje.

Ostatní zajímavá pozitiva

Klinické výzkumy prokázaly, že uvedená surovina, kterou vegetariáni nahrazují maso, má příznivý vliv na hubnutí. Rovněž prý představuje prevenci diabetu a osteoporózy, zvyšuje pružnost pokožky a zachovává bezproblémové trávení. I tohle zní jako něco, čím člověk určitě nepohrdne…





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat