Prostreno.cz

V dubnu nezapomeňte žvýkat zdravý ostružiník

Bylinkáři už se chvějí vzrušením! Jaro je téměř tady a konkrétně měsíc duben do proutěných košíků nadšenců a příznivců rostlinné medicíny vhání pár vitaminy nabitých a nepostradatelných druhů bylinek, které tělo vítá s otevřenou náručí. Nepřehlédněte je!  

Při procházce přírodou mějte oči na stopkách. V závislosti na nadmořské výšce a aktuálních klimatických podmínkách při troše štěstí najdete oblíbený česnek medvědí, ale i další populární bylinky, jejichž chuť a účinky jsou legendární.  

Ostružiník

Ostružiník (Rubus silvaticus) je poklad. Nejléčivější částí rostliny jsou kromě plodů i listy. Keř, který lemuje okraje lesů, lesní mýtiny i příkopy, nabízí pohoštění nabité antioxidanty a vitaminem C. Neváhejte tedy vložit si listy ostružiníku do úst a jen tak je žvýkat. Antioxidanty omezují účinky volných radikálů, céčko je zase nezbytné pro tvorbu kolagenu a podporu imunity.

Z ostružiníku si pochopitelně můžete připravit i lahodný čaj. Vyniká totiž i adstringentním působením, takže se používá k léčbě vředů v ústech, při zánětu dásní a bolesti v krku. Listy louhujte v horké vodě po dobu 5 minut. Sušené se pak dají skladovat ve vzduchotěsné nádobě – mimo přímé světlo.

Kerblík lesní

V dubnu v lese můžete potkat i již kvetoucí kerblík lesní (Anthriscus sylvestris). Používá se čerstvá nať nebo sušené semeno. Jedná se o vynikající všestrannou bylinku a zároveň koření s hořkou chutí a mrkvovou vůní, která nadělá parádu v polévkách, pomazánkách a salátech.

Kromě toho, že nahrazuje petržel, hodí se pro jarní očistné kúry a působí močopudně. A pozor, zároveň vyhlazuje pleť. Hrst sušených listů kerblíku dejte do litru horké vody, přidejte několik listů divoké máty dlouholisté, promíchejte, nechte 20 minut louhovat a přeceďte. Pleť tímto nálevem potírejte a nechte ho zaschnout, již neoplachujte.

Česnáček lékařský

Od dubna je k mání i bratranec česneku medvědího, tedy česnáček lékařský (Alliaria petiolata). Jeho listy mají jemnou, pepřovou a česnekovou příchuť. Česnáček lékařský obsahuje značné množství vitaminu C a provitaminu A. Čistí krev, dezinfikuje dýchací cesty, působí proti průjmům, kvasinkám, infekcím i kašli. Nejlepší je rozložit si jeho listy na chleba s máslem. Čerstvá bylinka má nejsilnější působení. Sušením se ztrácí jak její aroma, tak i účinky. Pro pozdější uchování je vhodné připravit si z česnáčku tinkturu, která se vám díky obsahu alkoholu přes zimu rozhodně nezkazí.

Zdroj: www.lifewithherbs.com, www.verywellhealth.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat