Prostreno.cz

Colu a burger si rozhodně nedávejte dohromady

Že fast food a limonády s obsahem cukru nejsou pro štíhlou linii nejvhodnější, ví už asi každý. Ale kombinace burgeru a coly nebo jiné limonády se na vašich bocích odrazí více, než jste možná dosud tušili…

Minimálně to zjistili výživoví vědci z americké univerzity ze severní Dakoty. Výsledky studie, která byla zveřejněna ve vědeckém magazínu „BMC Nutrition“, jsou následující: konzumace sladkých nápojů blokuje spalování tuků. Kalorie z tučného jídla se tak snadno změní v poklad ukrytý ve vašich bocích. A jako by tohle ke zlosti nestačilo, může bílkovina v burgeru tenhle efekt ještě znásobit.

Testu se účastnilo 27 účastníků ve věku od 18 do 28 lety, kteří všichni měli BMI mezi 21–25 body – tedy normální váhu. Účastníci studie konzumovali ráno a v poledne pokrmy o 500 kaloriích. Někteří testovaní dostali ale jídla s 15 procenty bílkovin, zatímco ostatní měli pokrmy s obsahem až 30 procent bílkovin. K tomu dostali účastníci vždy limonádu, která obsahovala buď cukr, nebo sladidlo.

Dvojnásobné zlo

Během testování se ukázalo, že kdo po jídle pil ještě sladký nápoj, ten nepřijímal jen více kalorií, ale jeho spalování tuků se také v průměru o 9 procent zpomalilo. Pokud k tomu jedl ještě navíc pokrmy bohaté na bílkoviny, zpomalilo se spalování ještě více. Lze tedy říct, že cola a limonáda k hamburgeru je pro naši postavu dvakrát tak špatná?

V zásadě ano. Důvodem je, že naše tělo se nejdříve stará o rozklad cukru, a teprve potom o strávení tuků a bílkovin. Naopak by ale mohla konzumace bílkovin a zdravých tuků zároveň zastavit rychlý nárůst hladiny cukru v krvi.

Pamatujte proto při příští návštěvě fast foodu, že burger máte zapít raději sklenkou vody nebo zázvorového čaje než colou.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat