Prostreno.cz

Roční náklady na jídlo jsou dle statistik opravdu vysoké

Mít kde hlavu složit a co jíst. To jsou základní, nejdůležitější požadavky a zároveň nutné potřeby každého člověka. Na kolik tohle bytí přijde? Rozhodně se nejedná o malé částky. Ve skutečnosti právě jídlo a bydlení spolknou ty nejvyšší částky. Taky to tak máte?

Domácnosti v Evropské unii utratí více než 1047 miliard eur (což odpovídá 6,6 % HDP EU) na „potraviny a nealkoholické nápoje“. To představuje jeden ze tří největších výdajů domácností, ke kterým patří nájem (hypotéka) a energie (voda, elektřina, plyn a jiná paliva). Česko a Slovensko přitom od roku 2018 zaznamenávají, aspoň co se týče výdajů za jídlo, nejvyšší nárůst.

Guláše, těstoviny a to ostatní

Studie projektu Evropa v datech, která vycházela z dat Eurostatu, konkrétně Češi v průměru vydají na potraviny a nealkoholické nápoje 16 procent z celoročních útrat. Ročně přitom zaplatí za jídlo v obchodech 35 100 korun na hlavu, 3 800 korun pak padne za nealkoholické nápoje. Na dalších 15 200 korun vyjdou útraty za stravování v restauracích či jídelnách.

Suma sumárum, v součtu průměrný našinec utratí za jídlo přes 50 000 korun v průběhu 12 měsíců. Pochopitelně, že jedinec nenakupuje jen sám pro sebe, ale potraviny vybírá s ohledem na to, zda doma každý den vaří, domácnost obývají děti a podobně, nicméně tím se dostáváme k dalším výdajům. Kolik vlastně stojí provoz čtyřčlenné domácnosti?

Dva plus dva

Každá rodina má jiné potřeby a návyky, nicméně vždy se dá opřít o zlatý střed a běžné sumy za povinné a nepovinné výdaje. V případě, že bydlení stojí zhruba 15 000 měsíčně, jídlo dle výše uvedené statistiky 4 166 na hlavu krát dvě (bráno dvě dospělé osoby) plus dvě děti, vyjde jídlo odhadem (záleží na věku potomků) zhruba na 20 000 za 4 týdny.

Nepolehčující okolnost

K tomu přičtěte televizi, internet, telefony (ze statistických údajů se jedná o částku 3 500 měsíčně), oblečení za zhruba 3 000 na domácnost měsíčně, pohonné hmoty, dopravu do zaměstnání a školy, pojistky, krmení pro domácí zvířata (to vše v hodnotě zhruba dalších 5 000 korun), jedná se o částku 46 500 korun měsíčně pro jednu rodinu. A bude hůř.

Koronavirus nutné výdaje zvyšuje. Spotřebitelské ceny vzrosty nejvíce za osm let. Zdražovalo ovoce i zelenina. Dá se tedy předpokládat, že až budou k dispozici další data, tak se částky na rodinnou režii vyšplhají k 50 000 měsíčně.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat