Prostreno.cz

Rané příznaky začínající cukrovky

V současné době trpí cukrovkou zhruba milion Čechů. Ovšem experti se domnívají, že číslo může být klidně i dvakrát tak vysoké, protože mnozí o svém onemocnění nevědí. Přitom existuje celá řada příznaků, které poukazují na to, že máte zvýšený krevní cukr.

Možná by vás to ani nenapadlo, nebo naopak máte dědičné predispozice, ale nemáte příznaky, a přitom můžete mít zvýšenou hladinu cukru nebo dokonce už trpíte cukrovkou. Jaké jsou rané příznaky a jak je poznáte?

Velká žízeň a časté močení

Tělo se pokouší zvýšený obsah cukru v krvi vyloučit močí. Postižení tak mají zvýšené nutkání močení, což může mít za následek nedostatek tekutin v těle, a to následně vede ke zvýšené potřebě pít.

Svědění a pálení

Následkem častého močení je tak postupné vysušování těla. Toto vysoušení je patrné na suché kůži nebo svědění. Kromě toho je velmi časté také to, že se i malé ranky hojí jen velmi pomalu.

Neustálá únava

Při cukrovce máte v krvi sice hodně energetické glukózy, ta ale nedokáže dojít až do buněk. Takže vzniká nedostatek energie a pacienti se často cítí unavení, bez síly a neschopni jakéhokoli výkonu.

Poruchy vidění

Neléčená cukrovka se nevyznačuje jenom silně zvýšenými hodnotami cukru v krvi, ale i velkou kolísavostí těchto hodnot. Díky tomuto stoupání a klesání trpí oční čočky a dochází k poruchám vidění.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6969655/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4311308/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat