Prostreno.cz

Vydejte se na sběr odolného česnáčku lékařského

Příbuzní nejsou, ale s trochou nadsázky se dá označit za bratrance medvědího česneku. Však taky má podobné účinky. Česnáček lékařský „medvěďák“ úplně s přehledem nahradí a další dobrou zprávou je, že oproti němu má delší vegetační dobu. Stihnete si ho tak natrhat i vy!

Zatímco medvědí česnek (Allium ursinum) začíná být ohroženým druhem, protože se na něj již roky pořádají nájezdy chtivých „bylinkářů“, které často rostlinu při sběru poškodí i s kořínky, česnáček lékařský je (aspoň tedy zatím) v klidu. V mnoha zeměpisných oblastech si vysloužil nálepku invazivní rostliny, která voní česneku a má čtyři malé bílé okvětní lístky. Česnáček (Alliaria petiolata) vyniká ostrými lokty a sebedůvěrou. Úplně klidně z prostoru, který se mu líbí, vytlačí další divoké rostliny a rozhodně se za to neomlouvá. Proč by taky měl?

Všestranný divoký plevel, který léčí

Jedná se o velmi výživnou bylinku s působivým nutričním profilem. Obsahuje značné množství vitaminů A, C, E a některé vitaminy skupiny B. Tenhle divoký česnek je také plný draslíku, vápníku, hořčíku, selenu, mědi, železa, manganu a také omega-3 mastných kyselin. Co všechno umí?

Hubnutí i detoxikace

Je vynikající pro kontrolu tělesné hmotnosti (pozitivně ovlivňuje spalování tuků), zlepšuje zdraví srdce, snižuje hladinu cholesterolu, ředí krev, hodí se pro jarní detoxikaci, tlumí kašel, dezinfikuje dýchací cesty, posiluje imunitní systém, ve formě tinktury působí jako prevence rakoviny.

Sběr pro kuchyňské využití se doporučuje brzy na jaře, tedy již v průběhu dubna a počátkem května. V tomto období rostlina začíná růst a mladé listy obsahují nejvíc účinných látek, navíc jsou nejchutnější a nejšťavnatější. Starší listy hořknou a už to není ono. (Nejlepší bývají ještě před kvetením.)

Kudy kam?

Česnáček má rád listnaté a lužní lesy, okraje cest a potoků i živé ploty. Vyhledává spíše polostín, ale není výjimkou, že se objeví i na přímém slunci. Pokud ho najdete, využijte jeho listy do salátů či k přípravě octa. Sklenici se šroubovacím uzávěrem volně naplňte čerstvě utrženými listy i poupaty, zalijte kvalitním octem (může být jablečný) tak, aby vše bylo zcela ponořené, utěsněte nekovovým víčkem a nechte 4 až 6 týdnů odpočívat (vyhněte se přímému slunečnímu světlu). Báječné je však i česnekové pesto či jiné recepty. Až česnáček ochutnáte, jistě budete vědět, co s ním!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tagliatelle s hráškem

(5 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat