Prostreno.cz

Jídlem se nejčastěji zabíjejí Britové

Že jídlem lze hodně věcí napravit, a naopak i pokazit, se všeobecně ví. Jenže i tak je to leckdy houby platné. Jak jinak si vysvětlit, že Britové patří k Evropanům s nejhoršími stravovacími návyky? A jak jsou na tom Češi?

Smažené, tukem nasáklé, přesolené… Nová studie společnosti HelloFresh, která se zabývá dodávkami jídel, prozkoumala postoj k jídlu u více než 15 000 jedinců z devíti evropských zemí. No a odhalila, že Velká Británie konzumuje nezdravé jídlo – nejčastěji v Evropě, konkrétně v průměru šestkrát až sedmkrát měsíčně. Přijde vám to hodně, nebo málo?

Neznám, nevím, neumím

Na druhém místě v seznamu zkoumaných zemí se umístila Belgie, zatímco Rakušané a Nizozemci si nutričně nevyvážené a „špatné“ jídlo dopřejí jen jednou měsíčně. Ze 105 zkoumaných evropských měst je Belfast, po Dublinu druhé největší město na Irském ostrově, hlavním sídlem nezdravého jídla. Důvod je prý prostý.

Výše uvedená společnost HelloFresh tvrdí, že závislost Velké Británie na nezdravém jídle může být způsobena nedostatkem znalostí o vaření. Téměř 44 procent Britů uvedlo, že ze svého jídelníčku vyloučilo nějaké jídlo, protože nevědí, jak ho vařit. Pouze třetina Britů si je v kuchyni jistá svým uměním, má povědomí o přísadách, tepelných úpravách a postupech. A to je podle odborníků málo.

Pohodlné hotovky stále vedou

„Mizivé či nepravdivé informace o vaření jasnou vedou ke zvýšené závislosti na nezdravém jídle, polotovarech a hotovkách, zejména u mladší generace,“ nechala se slyšet šéfkuchařka Mimi Morley, která se na výzkumu podílela. Je snadné pochopit proč, to tak je. Vzhledem k tomu, že mnoho lidí žongluje mezi pracovním a soukromým životem, popřípadě brigádami a studiem, je pohodlí obrovským faktorem, jež o stravovacích návycích rozhoduje.

A jak jsou na tom Češi?

Ačkoli se Česká republika tohoto výzkumu neúčastnila, nutno podotknout, že se našinci za poslední roky výrazně zlepšili. Na to poukazuje velký mezinárodní průzkum stravovacích návyků s názvem FOOD, který iniciovala společnost Edenred ve spolupráci s Evropskou unií. Vypadá to, že Češi se konečně vzdávají svíčkové omáčky se šesti houskovými knedlíky, přislazovaných brusinek a šlehačky. Místo toho častěji vyhledávají nutričně vyvážená jídla a už si umějí odepřít i frekventované návštěvy fast foodů. Navíc obědvají mnohem pravidelněji než dřív a méně se přejídají.

Až se tedy průzkum uskuteční příště, není vyloučeno, že se Česká republika zařadí mezi zkoumané země a zároveň všem zúčastněným předvede, že klasická kuchyně je jedna věc, ale zdraví a povědomí o živinách, skladbě jídelníčku a jeho dopadech na zdraví druhá.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat