Prostreno.cz

Malá semínka pro velký fit život

Snažíte se žít zdravě? Pak vyzkoušejte následující semínka. Možná vás překvapí, jak jsou pro zdravou stravu důležitá.

Zdravá semínka nejsou asi právě ten druh pochutiny, po kterém byste sáhli místo sáčku chipsů. Ty vám ale nemohou nabídnout tolik, co právě semínka, která mají dostatek živin a předností pro zdravou stravu. A že nevíte, která vyzkoušet? Určitě se žádnými nešlápnete vedle, ale tady je přehled těch nejlepších.

Chia semínka

Tato semínka bohatá na vlákninu jsou plné zdravých tuků a antioxidantů. Můžete je přidat do smoothie, müsli nebo domácího pečiva. Alergie na chia semínka jsou velmi ojedinělé, ale jsou, proto je dobré zjistit ještě před konzumací, jak jste na tom vy. Pokud žádnou nemáte, můžete je zařadit na jídelníček klidně každý den.

Sezamová semínka

Semínka, která se jako host objevují na burgerové housce, jsou víc než jen příchuť. Jsou nabité proteiny, vlákninou a vitaminy E. Snižují cholesterol a krevní tlak a pomáhají ke zdraví štítné žlázy. Tak si posypejte klidně celou večeři.

Dýňová semínka

Tato masitá, tučná, zelená semínka jsou velmi chutná chuťovka a nemusí mít ani žádné další přednosti. A přesto jich mají celou řadu. Proteiny, zdravé tuky, zinek, železo a vitaminy. Snažte se jich sníst pár pravidelně, abyste snížili krevní tlak a cukr a udrželi svoje srdce zdravé. Je dokonce známo, že vám pomohou i s lepším spánkem.

Slunečnicová semínka

Trochu oloupaných a orestovaných semínek slunečnice je skvělá varianta výživné chuťovky, protože tahle semínka jsou plná vitaminu E a selenu, které působí jako antioxidanty posilující imunitu. Nesnižují jenom riziko srdečních onemocnění a cukrovky, ale restované se špetkou soli chutnají přímo božsky.

Lněná semínka

Lněná semínka jsou jako KO v boji – jsou tak plná dobrých věcí, že téměř všechno v ringu porazí. Obsahují velké množství bílkovin, vlákniny, omega-3-mastných kyselin a vitaminů – a to vše jen při velmi nízkém obsahu kalorií. Jediná nevýhoda je, že k televizi na chroupání si je vezmete jen těžko.

Piniová semínka

Vzpomínáte si na „chytrého“ přítele Monicy z Přátel? Piniový oříšek je semínko! Ale vážně – jsou bohatá na zinek, hořčík, železo, zdravé tuky a antioxidanty. Jsou fantastickou pochutinou, která navíc nemá mnoho kalorií.





Celkem 1 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat