Prostreno.cz

Takzvané super potraviny pod lupou

Co má společného chia, quinoa, granátové jablko a kokosový ořech? Všechny patří k takzvaným super potravinám a pocházejí z velké dálky. A přitom i v našich končinách najdeme mnoho super potravin. Víte, kolik jich v obchodech míjíte?

Co zní exoticky a je trendy, nás až magicky přitahuje. A stejné je to i se super potravinami. Acai a goji, kakaové boby, spirulina a další exotické potraviny se stále častěji dostávají až k nám domů. A vlastně na tom nic není. Ale nezapomínejme na to, že také lokálně vypěstované super potraviny si s těmi exotickými v ničem nezadají. A navíc jsou mnohem cenově dostupnější.

Co je superpotravina

Super potravina není žádná ochranná známka. Pod tímto označením se objevují potraviny, které se skládají z více kvalitních, složek a prospívají tak našemu zdraví v mnoha ohledech.

Exotické superpotraviny jsou často zatíženy používáním postřiků a chemikálií pro delší trvanlivost. Ale i obsah živin může dlouhým transportem nebo konzervačními metodami trpět. Proto dává větší smysl, konzumovat superpotraviny a bio potraviny domácí.

Domácí superpotraviny

Jak bylo řečeno, není nutné jezdit daleko, abyste se k superpotravinám dostali. I z domácí produkce si dokážete vybrat.

Lněná semínka

Mají stejné účinky jako chia semínka a jsou jejich plnohodnotnou náhradou. Důležité jenom je, aby lněná semínka byla mletá.

Borůvky

Jsou to skuteční hrdinové, pokud jde o boj proti zánětům. Ale na seznam patří díky svému vysokému obsahu vitaminu C i ostružiny, černý rybíz nebo černé třešně.

Proso

Obecně má proso velmi vysoký obsah živin, a navíc obsahuje i velké množství bílkovin a je naprosto bezlepkové. Je tak plnohodnotnou náhradou quinoy.

Lískové a vlašské ořechy

Jsou skutečnou superpotravinou díky svému obsahu bílkovin, vitaminů a minerálních látek a bohatou zásobou kvalitních mastných kyselin.

K superpotravinám ale patří i tak běžné potraviny jako jablka, šípky, špenát, kyselé zelí nebo klíčky.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat