Prostreno.cz

Dostatečný příjem probiotik je třeba mít pod kontrolou

Když se naše bakterie ve střevech mají dobře, máme se také dobře, protože nám hlady neničí ochrannou vrstvu tlustého střeva, ale živí se tím, co je pro ně přirozené. Odmění se nám za to lepší imunitou, náladou a třeba i rychlejším a udržitelným hubnutím. Složení mikrobiomu ničí také antibiotika, co tedy dělat, když už musíme antibiotika užívat, abychom snížili jejich negativní účinky? Odpovědí jsou probiotika, prebiotika a synbiotika!

Dnes se podíváme, co se vlastně skrývá pod pojmem probiotika.

Co je vlastně ten mikrobiom?

Mikrobiom, to je zhruba 1,5 kg vážících 350 trilionů mikrobiálních buněk žijících v našem zažívacím traktu. Téměř všechny bakterie se soustřeďují v tlustém střevě, kde se živí nestrávenými zbytky potravy, tedy jejich hlavním zdrojem příjmu je vláknina. Tyto bakterie patří do různých rodů, které se dále dělí na nespočet kmenů, a významně se podílejí na našem zdravotním stavu, protože zasahují do řady imunitních funkcí. Údajně se jedná o přibližně 400–500 různých kmenů, jejichž složení je velice dynamické a mění se vlivem výživy, stresu, doby strávené spánkem, přítomnosti domácích mazlíčků nebo našim způsobem života (pohybem..)

Mikrobiomu a tedy nám, škodí průmyslově zpracované potraviny chudé na vlákninu, nadužívání antibiotik, stres a nadměrný příjem cukru nebo tuku.

Probiotika – co jsou a jak pomáhají s nadýmáním

Podle Sanderse (2008) a definice WHO je probiotikum  „živá mikrobiální součást potraviny, která má při příjmu v dostatečném množství příznivě účinky na zdraví konzumenta.“ Ze širšího úhlu pohledu můžeme vyvodit, že se jedná o funkční potraviny, které mají pozitivní účinek na lidské zdraví.

Kde najdeme probiotika v potravinách?

Probiotika najdeme v kategorii mléčných výrobků (plnotučný jogurt, kefír/kefírové mléko, acidofilní mléko, kysané podmáslí a výrobky s probiotickými kulturami), kvašené zeleniny (kysané zelí, nakládané houby, močáky (kvašené okurky), kimchi, nebo třeba nápoj kombucha je nápojem nabitým probiotiky.

Probiotika sníží riziko zažívacích obtíží při cestování či při léčbě antibiotiky

Ne nadarmo se probiotika preventivně užívají při cestách do exotických míst, aby se předešlo zažívacím problémům a velmi nepříjemným křečím v břiše a průjmu. Na dovolené raději balenou vodu, než kohoutkovou, to je také jeden ze způsobů, jak předcházet nepříjemným průjmům na cestách. Pitná voda z kohoutku na dovolené má jiné bakteriální složení než ta, na kterou jsme zvyklí z domova, a mohlo by to s námi pořádně  „zamávat“. Raději problémům předcházet než je pak komplikovaně řešit.  

Jaké benefity představuje užívání probiotik?

  • při léčbě antibiotiky dokáží probiotika snížit riziko propuknutí průjmů až o 52 %
  • probiotika dokáží snížit riziko vzniku cestovatelského průjmu o 8 %
  • celkově probiotika dokáží snížit riziko propuknutí akutního průjmu o 57% u dětí a o 26% u dospělých
  • přirozeně dokáží podpořit vlastní obranyschopnost organismu proti nemocem




Celkem 1 komentářů

Tip na večeři

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Rajská omáčka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat